UA-49499200-1

Την 202η επέτειο απελευθέρωσης εόρτασε η πόλη της Μονεμβασίας

Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας και σύσσωμος ο Δήμος Μονεμβασίας, εόρτασε τα 202 χρόνια από την  επέτειο της Απελευθέρωσης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν, το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες» και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους «Ξενία» από την Καλαμάτα και «Κατσικάς» από τα Ιωάννινα. Παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στα χορευτικά τμήματα των παραπάνω συλλόγων, τα οποία διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ τα χορευτικά συνόδευσε κατά την διάρκεια της παρέλασης η φιλαρμονική Μονεμβασίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Καλογεράκου.

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 εψάλη Αρχιερατική Θεία Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Οσίου Λεοντίου, εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, ιερουργούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου.

Στη συνέχεια έγινε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Αθανάσιο Καψάλη, καθηγητή Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Πρόεδρο του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Ακολούθως, ο Δήμος Μονεμβασίας τίμησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την επί 43 έτη πολυσχιδή προσφορά του στην τοπική μας Εκκλησία.

Αρχικά τον λόγο πήρε η Δημοτική Σύμβουλος κα Μαρία Χαραμή η οποία ανέφερε:

Εορτάζουμε την διακοσιοστή δεύτερη επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλεως της Μονεμβασίας, που αποτελεί -όπως είναι γνωστό- την ιστορική έδρα του Δήμου Μονεμβασίας, αλλά και την καθέδρα του εκάστοτε Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης, αλλά και απόδοσης φόρου τιμής σε όλους τους Έλληνες αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μονεμβασίας από τους Τούρκους στις 23 Ιουλίου του έτους 1821.

Παναγιότατε, πορευόμαστε με τις αξίες των αγωνιστών της απελευθέρωσης  αλλά και κάτω από τη δική σας πεφωτισμένη πνευματική ποιμαντορία που επί 43 χρόνια συνεχίζετε να προσφέρετε στον ιστορικό τόπο μας. Το έργο σας μεγάλο και η προσφορά σας ανεκτίμητη. Το μαρτυρούν οι ποικίλες δομές πνευματικού και κοινωνικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, εκ των οποίων μάλιστα ο Δήμος Μονεμβασίας έχει την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενεί εντός των ορίων του πέντε: 1) Το Ίδρυμα Μολάων «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», 2) Το Ίδρυμα Νεάπολης «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ», 3) Το Ίδρυμα της Ελίκας «Ο ΑΓΙΟΣ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ», 4) Το Ίδρυμα βρεφών και νηπίων Μονεμβασίας «ΠΑΝΑΓΙΑ  Η ΧΡΥΣΑΦΙΤΙΣΣΑ».  Η άδολη χριστιανική φροντίδα για το ποίμνιό σας αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της ανιδιοτελούς αγάπης σας για αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Παναγιότατε, σ’ αυτήν την επίσημη και ιστορική ημέρα, επιτρέψατέ μας να σας προσφέρουμε ως Δήμος Μονεμβασίας αυτή την τιμητική πλακέτα ως μία ελάχιστη αναγνώριση της πολυετούς και πολυσχιδούς προσφοράς σας ευχόμενοι ο Κύριος να σας χαρίζει έτη πολλά, ώστε να συνεχίσετε επί μακρόν ακόμη το έργο σας. Συμμεριζόμενοι επίσης τον αγώνα και την αγωνία σας για την ολοκλήρωση του οράματός σας, την ανοικοδόμηση του ιερού Ναού του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Ανανία, σας προσφέρουμε και ένα Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο σας παρακαλούμε κατά την ημέρα των εγκαινίων του εν λόγω Ναού να αποθέσετε επάνω στην Αγία Τράπεζά του, εις διηνεκή μαρτυρία των άρρηκτων δεσμών μεταξύ των δυο ιστορικών περιοχών, που αποτελούν το ενιαίο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, δηλαδή Μονεμβασίας και Λακεδαιμονίας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, κ. Ηρακλής Τριχείλης, επισήμανε στην σύντομη ομιλία του την άριστη και πολυετή συνεργασία του με τον Σεβασμιώτατο, τη σοφία με την οποία αντιμετωπίζει κρίσιμες καταστάσεις, το πολυποίκιλο έργο του στην περιοχή μέσω των Ιδρυμάτων και των Φιλοπτώχων Ταμείων, αλλά και την επιμονή του στην υλοποίηση των στόχων που θέτει.

Μετά την απονομή, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμητική διάκριση, την οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την δέχεται όχι ως επιβράβευση των κόπων του, αλλά ως διακριτική υπόδειξη για το πώς θα πρέπει να πορεύεται μέχρι το τέλος της ζωής του. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ότι καλό υπάρχει στον τόπο μας δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη χάρη και την ευλογία του Πανάγαθου Θεού. Ολοκληρώνοντας, εξήρε την συμβολική κίνηση της προσφοράς του ιερού ευαγγελίου για τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανανία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ιερά Μητρόπολή μας θα στέκεται πάντα αρωγός στους κατοίκους του ευλογημένου αυτού τόπου, τόσο μέσω των Ιδρυμάτων της, όσο και με ό,τι άλλο πρόσφορο τρόπο διαθέτει.

Στη συνέχεια επίσημοι και κοινό μετέβησαν στον χώρο της πλατείας του Ελκομένου Χριστού, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη Φιλαρμονική Μονεμβασίας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας -παρ’ ότι είχε προετοιμαστεί- για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν, δεν έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γόλετας από τα ελληνικά πλοία. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πολεμικού ναυτικού επεισοδίου και συγκεκριμένα για την πυρπόληση μιας τουρκικής γολέτας, δηλαδή ενός ιστιοφόρου σκάφους από τα ελληνικά πλοία ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1821, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιορκίας της πόλης. Ο Δήμος Μονεμβασίας, όλα αυτά τα χρόνια σε μια προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης, πραγματοποιεί το παραπάνω δρώμενο, με τη καθοριστική συμβολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μονεμβασίας «Το Λαλούδι».

Η βραδιά συνεχίστηκε με τη συναυλία των Γιάννη Κότσιρα, Μυρτώ Βασιλείου, Δήμητρα Μπουλούζου και συνοδεία από μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών σε ένα υψηλής αισθητικής, συγκίνησης και δυναμικής πρόγραμμα, σε μια πόλη που έδειχνε ακόμη πιο όμορφη.

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Νικολινάκος, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Νεοκλής Κρητικός, Αθανάσιος Δαβάκης και Νάγια Γρηγοράκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης και ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης.

Επίσης παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σταύρος Χριστάκος και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βασίλειος Κουλουβάκος, Μαρία Χαραμή, Νεκτάριος Μαστορόπουλος, Άννα Βλάχου και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου.

Τέλος το παρόν έδωσαν ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Αννετούδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, οι Δοικητές του Α.Τ. Μολάων και Α.Σ. Μονεμβασίας κ.κ. Παναγιώτης Γιάννου και Νεκτάριος Γάγκας, ο Περιφερειακός Διοικητής Λιμενικού Σώματος Πατρών  κ. Ιωάννης Πουλημένος, η Λιμενάρχης Νεαπόλεως κ. Βασιλική Χριστοφοράκη, η Λιμενάρχης Μονεμβασίας κ. Ελένη Σωτηρόπουλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μονεμβασίας κ. Παναγιώτης Γράφος, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

Το staging.www.staging.monemvasianews.gr οφείλει και φέτος να τονίσει την άρτια και υποδειγματική διοργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους που εργάσθηκαν γι’ αυτό το σκοπό και συγκεκριμένα:

  • Το Δήμο Μονεμβασίας και όλους εκείνους που φρόντισαν για την οργάνωση των εκδηλώσεων, στέλνοντας σε όλους το μήνυμα, πως η Επέτειος Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας αποτελεί ξεχωριστό και κορυφαίο γεγονός,
  • Την Ενορία Μονεμβασίας, η οποία κατάφερε να δώσει τη δέουσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και τάξη,
  • Την Ελληνική Αστυνομία και την Λιμενική Αρχή, οι οποίοι με υποδειγματικό τρόπο ρύθμισαν την κυκλοφορία αλλά και είχαν τον γενικό έλεγχο στους χώρους ευθύνης,
  • Τον Αλιευτικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Το Λαλούδι», ο οποίος στηρίζει ενεργά κάθε χρόνο την όλη προσπάθεια,
  • Το Πολιτιστικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες» για την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις και
  • Τη φιλαρμονική του Δήμου και τον αρχιμουσικό, η οποία έδωσε με την παρουσία της τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην συγκεκριμένη επέτειο.

Με πληροφορίες από Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης
Φωτογραφίες: Λίτσα Ποδάρα-Αβδούλου

Check Also

Τα βιβλιοπωλεία Μονεμβασίας ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με μια ιδιαίτερη εκδήλωση, τα βιβλιοπωλεία της Μονεμβασίας, «ΧΑΡΤΙ ΜΟΛΥΒΙ» της Κατερίνας Κλινάκη, «4BOOKS&TOYS» του …

G-EZ117CQG76