UA-49499200-1

Την Ιταλίδα Μογκερίνι προωθεί για διάδοχο της Άστον ο Ρέντσι

16.7.2014_Την Ιταλίδα Μογκερίνι προωθεί για διάδοχο της Άστον ο ΡέντσιΟ πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συνεχίζει να προωθεί δυναμικά την υποψηφιότητα της υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Φεντερίκα Μογκερίνι, για το αξίωμα της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Corriere della Sera, ο κ. Ρέντσι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να κερδίσει την συγκεκριμένη μάχη.

Τόσο η Corriere, όσο και η δημόσια τηλεόραση Rai, αναφέρουν ότι 10 έως 11 χώρες προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κ. Μογκερίνι (κεντροαριστερή, 41 ετών) διάκειται υπερβολικά ευμενώς προς την Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αιτία των επικρίσεων φαίνεται ότι είναι η απόφασή της να καλέσει τον πρόεδρο της Ρωσίας στην σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας στο Μιλάνο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

«Εκτός από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, εναντίον της Μογκερίνι έχουν ταχθεί και κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης όπως της Δανίας και της Σουηδίας», υπογραμμίζει το τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre.

Πηγές προσκείμενες στον Ιταλό πρωθυπουργό άφησαν να διαρρεύσει ότι η απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί ομόφωνα, καθώς και ότι μετά τον «συμβιβασμό» υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να ηγηθεί κάποιο πρόσωπο επιλογής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Μια από τις πιθανές λύσεις είναι να ανατεθεί σε πολιτικό προερχόμενο από την ανατολική Ευρώπη κάποιος άλλος σημαντικός τομέας», εκτιμά η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero.

«Δεν αποκλείεται τελικά να μην ληφθεί οριστική απόφαση στην σύνοδο απόψε και να δοθεί αναβολή», μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Tg5 του ομίλου Μπερλουσκόνι.

Το Tg5 υπενθύμισε ότι «ο Ματέο Ρέντσι σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της Μογκερίνι φέρεται πως έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ».

 

Πηγή:naftemporiki.gr

 

 

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76