UA-49499200-1

Την επιστροφή των Αρχαίων Σπαρτιατών στη γη τους ζητά ο Νεοκλής Κρητικός

Τη μεταφορά στη Σπάρτη, των σκελετών των σπουδαίων Σπαρτιατών της Αρχαιότητας, δηλαδή του Ολυμπιονίκη Λακράτη και των Πολέμαρχων Χαίρωνα και Θίβραχου, καθώς και των 20 συμπολεμιστών του, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στον «Τάφο των Λακεδαιμονίων» στον Κεραμεικό,  ζητά ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός.

Ο κ. Κρητικός μαζί με τους συνεργάτες του, αφού ερεύνησαν διεξοδικά το θέμα, συνέταξαν αναλυτικό και τεκμηριωμένο φάκελο, ο οποίος παρεδόθηκε το Νοέμβριο του 2021 στην υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση που είχε μαζί της ο βουλευτής Λακωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε και αναλυτική επιστολή, στην οποία πέραν της ιστορικής αναφοράς για την εύρεση των σκελετών, επισημάνθηκε ότι η μεταφορά τους στο Νέο Μουσείο της Σπάρτης, θα είναι ένα ιστορικό και με παγκόσμιο ενδιαφέρον και αντίκτυπο γεγονός.

Επίσης  τονίστηκε στην κα Υπουργό το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πολλά οστά Σπαρτιατών και ειδικά Πολεμαρχών και από ότι είναι μέχρι σήμερα γνωστό, κανένος Ολυμπιονίκη.

«Με τη μεταφορά κυρίως αυτών των τριών στην Σπάρτη (Λακράτης, Χαίρων, Θίβραχος), ουσιαστικά θα κάνουμε μία τομή στην Ιστορία. Θα είναι μια σπουδαία κίνηση από όλους τους εμπλεκόμενους», επισημαίνει ο κ. Κρητικός, ενώ από την πλευρά της κα Μενδώνη δήλωσε: «Είναι μια πολύ καλή πρόταση και πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου, για να δούμε το διαδικαστικό του θέματος. Θα είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, αν μπορούμε να την εκτελέσουμε».

Το Δεκέμβριο ο βουλευτής Λακωνίας, έπειτα από επικοινωνία  με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τον υπεύθυνο αρχαιολόγο κ. Λεωνίδα Μπουρνιά, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. «Με δέος, στάθηκα μπροστά στα οστά του Ολυμπιονίκη Λακράτη, τα οποία απλώς φυλάσσονται στο χώρο» αναφέρει ο κ. Κρητικός, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, ίσως και το μοναδικό παγκοσμίως αρχαιολογικό-ανθρωπολογικό εύρημα, ο μοναδικός ίσως ταυτοποιημένος σκελετός της Αρχαιότητας, ο  οποίος και μας συνδέει με απτό τρόπο, με το περιβάλλον των Ολυμπιονικών της Αρχαίας Ελλάδας. Η έκθεσή του στους επισκέπτες, θα αποτελέσει κορυφαία είδηση για την παγκόσμια αθλητική-ολυμπιακή κοινότητα και όχι μόνο».

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι το εύρημα αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές του 1914, από τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, στον τάφο των Λακεδαιμονίων στον Κεραμεικό. Ταυτοποιήθηκε δε αργότερα από τον αείμνηστο ιατρό-ανθρωπολόγο και λάτρη της Λακωνικής γης, Θ. Πίτσιο, του οποίου η πολύχρονη προσπάθεια για ίδρυση παραρτήματος του κεντρικού Ανθρωπολογικού Μουσείου στην Τρύπη, κοντά στον Καιάδα, δυστυχώς δεν τελεσφόρησε.

Πρόκειται για τα οστά ενός  Αρχαίου Σπαρτιάτη, που έχει τιμήσει τον τόπο του, όχι μόνο ως νικητής στους Ολυμπιακούς αγώνες, το 416 π.χ. αλλά και με τη θυσία του, υπερασπιζόμενος με τη ζωή του, ως μέλος της φρουράς, τον βασιλιά της Σπάρτης Παυσανία στη μάχη.

Ολοκληρωμένο φάκελο παρέδωσε ο κ. Κρητικός στις 16 Φεβρουαρίου 2022, στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά για το αίτημα.

Τέλος ο βουλευτής Λακωνίας δήλωσε:

Οι Σπαρτιάτες, οι Λάκωνες, γνωρίζουμε πώς να αποδώσουμε τις τιμές που πρέπουν σε ένα Ολυμπιονίκη μας, όταν αυτός επιστρέψει στην πατρίδα. Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβεί μετά από 2.400 χρόνια.

Ήδη έχω προγραμματίσει και συνεχίζω τις επαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να καμφθούν οι όποιοι αρνητικοί παράγοντες, να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες με θετική έκβαση και να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, η επιστροφή στη γενέθλια γη του Ολυμπιονίκη Λακράτη και των πολέμαρχων Θίβραχου και Χαίροντα.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας μας και θα ήταν πολύ όμορφο και αποτελεσματικό, αν μπορούσαμε να κινηθούμε όλοι μαζί, αλλά με προσεκτικά και οργανωμένα σωστά βήματα.

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76