UA-49499200-1

Στυλό επόμενης γενιάς για tablets

8.10.2014_Στυλό επόμενης γενιάς για tabletsΣτην εποχή της τεράστιας εξάπλωσης των οθονών αφής, μέσω των smartphones και των tablets, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την αξία της χρήσης στυλό/ γραφίδων, καθώς συχνά επιτρέπουν μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία χρήσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι Μπιλ Μπάξτον και Κεν Χίκλεϊ, οι οποίοι συγκέντρωσαν μια ομάδα ερευνητών από τη Microsoft Research (MSR), το Cornell University και το University of Manitoba, με στόχο την αξιοποίηση της ευελιξίας/ επιδεξιότητας του ανθρώπινου χεριού για την εξερεύνηση «νέων συνόρων» στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών. Η έρευνά τους επικεντρώθηκε στο tablet και στο στυλό και ήταν αρκετά ριζοσπαστική για να κερδίσει το Best Paper Award στη UIST 2014 (User Interface Software and Technology Symposium) στη Χαβάη.

«Υπάρχει λόγος που ο Πικάσο χρησιμοποιούσε πινέλο αντί να ζωγραφίζει με δάχτυλα συνέχεια, όπως υπάρχει λόγος που ένας οδοντίατρος χρησιμοποιεί τροχούς ακριβείας, που είναι βασικά απλά εξειδικευμένα στυλό, εν αντιθέσει με σμίλη» σημειώνει ο Μπάξτον. «Τα δάχτυλα και τα χέρια έχουν αυτή την απίστευτη επιδεξιότητα, τόσο μόνα τους, όπως όταν κάνεις pinch και ζουμάρεις σε μία οθόνη αφής, αλλά και μέσω εργαλείων που κρατάς στο χέρι. Οπότε όταν σκεφτόμαστε για ένα στυλό, πρόκειται απλά για ένα ακόμα μακρύ, λεπτό εργαλείο με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εκπληκτικά πράγματα».

Οι δύο ερευνητές πιστεύουν ότι είναι οι μικρές λεπτομέρειες στην κίνηση του χεριού, όπως όταν κρατάει ένα στυλό στα δάχτυλα, που έχουν το «κλειδί» για τη δημιουργία ενός στυλό ανταξίου των δυνατοτήτων των χεριών που το κρατάνε. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους ανέπτυξαν ένα tablet και ένα στυλό που διαθέτουν το καθένα αισθητήρες αδράνειας, με σκοπό τη μελέτη των λεπτομερειών αυτών. Σε συνεργασία επιτρέπουν την παρακολούθηση τεράστιας γκάμας κινήσεων, καθώς και τη θέση και τον σχετικό προσανατολισμό κάθε συσκευής. Επιπλέον, το στυλό καλύπτεται από έναν multitouch αισθητήρα λαβής που «διαβάζει» τη λαβή του χρήστη και παράλληλα επιτρέπει την εκκίνηση ή τον τερματισμό μιας εργασίας με ένα απλό άγγιγμα του δαχτύλου. Το tablet επίσης διαθέτει full grip sensing, παρέχοντας επιπλέον στοιχεία για τις προθέσεις του χρήστη.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός εργαλείου που, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «επεκτείνει την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χεριών στο ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον. Θα είναι συναρπαστικό να δούμε τι νέα σενάρια θα ανοίξει στο μέλλον αυτή η έρευνα».

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76