UA-49499200-1

Στο Μαλέα και στον κόσμο των μανιταριών πεζοπορεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων & Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 10/12/2023, πεζοπορική εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα με σκοπό την γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο των μανιταριών και συγκεκριμένα, στην περιοχή που υπάρχει το δάσος με τις Αριές, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Πίσω Αϊ-Γιώργη της Βαβύλας. Την ομάδα των πεζοπόρων θα συνοδεύουν έμπειροι Μανιταροσυλλέκτες που γνωρίζουν πολύ καλά τα είδη τους.

Ο ναός του Πίσω Αϊ-Γιώργη της Βαβύλας βρίσκεται σε καταπράσινο τοπίο βαθιά μέσα σε μία κοιλάδα έντονης βλάστησης. Ο Μονόκλιτος ναός βρίσκεται δίπλα στα ερείπια τριών ναών που προϋπήρχαν στο σημείο και συμπλήρωναν το υπάρχον εκεί μοναστήρι. Στο εσωτερικό του ναού που τοποθετείται στον 13ο αιώνα διασώζονται σπουδαίες τοιχογραφίες που έχουν πολυθεματικό χαρακτήρα και μοναδικές αναπαραστάσεις που σπάνια συναντώνται.

Στο νότιο Πάρνωνα (Καβομαλιά) τα τοπία που κυριαρχούν είναι οι φρυγανότοποι και οι μεσογειακοί θαμνώνες (Μακία – βιότοποι με πυκνή βλάστηση που φθάνει τα 3 μέτρα και αποτελείται κυρίως από θάμνους, σχίνο, πουρνάρι, κουμαριά, ερεικίδες). Μικρός θύλακας του δασοσκέπαστου Μαλέα, απομεινάρι ενός μακρινού παρελθόντος, διασώζεται στο φαράγγι του πίσω Αγιώργη στη Βαβύλα το δάσος με τις αριές, το οποίο εκτείνεται με δέντρα μικρότερου ύψους μέχρι το φαράγγι της Αγίας Αικατερίνης. Αναμφίβολα τα μεγαλύτερα σε ύψος δέντρα βρίσκονται κοντά στο βυζαντινό μοναστήρι του Πίσω Αϊ-Γιώργη.

Συνάντηση: Νεάπολη στις 09:30 π.μ.
Μετακίνηση με ΙΧ

Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι Σάββατο 09/12/2023 απόγευμα.
Συντονιστές: Χρήστος Παναγιωτόπουλος, 6973331520 – Αγγελική Πλουμίδη, 6976654578

Check Also

Απαγόρευση καύσης από σήμερα 15/4 σε όλη την Πελοπόννησο

Απαγορεύεται η χρήση πυρός από σήμερα 15 Απριλίου 2024 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξαιτίας των καιρικών …

G-EZ117CQG76