UA-49499200-1

Στο Δήμο Ανατολικής Μάνης για τους δασικούς χάρτες ο Υφυπουργός Γιώργος Αμυράς

Συνάντηση εργασίας για τους δασικούς χάρτες και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την ανάρτησή τους, είχε σήμερα Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, στο Δημαρχείο Γυθείου, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά και τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνο Αραβώση.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Εγγείων Βελτιώσεων Πελοποννήσου κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λακωνίας κ. Ηλίας Κοντάκος, ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Γυθείου κ. Σπύρος Λαδικός, και ο κ. Πέτρος Τσιριβάκος από το Τμήμα Δόμησης του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που δημιούργησε στην περιοχή η εφαρμογή των δασικών χαρτών και αναζητήθηκαν λύσεις προκειμένου να διορθωθούν τα όποια σφάλματα. Ο Υφυπουργός χαρακτήρισε την ανάρτηση δασικών χαρτών «έργο εθνικής σημασίας» και μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει στην Ελλάδα εδώ και 50 – 60 χρόνια, αλλά δυστυχώς καθυστέρησε. «Χρειαζόμαστε τους δασικούς χάρτες για να ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται το δάσος ώστε να το προστατεύσουμε και πού δεν υπάρχει δάσος έτσι ώστε οι πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους κατά το δοκούν και σύμφωνα με το νόμο», υποστήριξε ο κ. Αμυράς.

«Ήρθαμε να συζητήσουμε τα ιδιαίτερα ζητήματα της Μάνης και ιδιαίτερα της Ανατολικής, όπως για παράδειγμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα δασωμένα χωράφια και τα εκχερσωμένα πρώην δασικά. Όλα είναι ένα κουβάρι που εμείς ως κυβέρνηση αποφασίσαμε να το λύσουμε. Κοιτάμε κατάματα την πραγματικότητα και θέλουμε από τη μία να προστατεύσουμε το δάσος, αλλά και από την άλλη να απελευθερώσουμε τις περιουσίες των πολιτών σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο», σημείωσε σε δήλωση του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Υφυπουργός.

Όπως παραδέχθηκε, η Μάνη έχει μια ιδιαιτερότητα διότι το ιδιοκτησιακό της καθεστώς έχει δύο συντεταγμένες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρώτον εδώ δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας της γης  υπέρ του δημοσίου, δυστυχώς όμως πολλές φορές η δημόσια διοίκηση έκανε ότι αυτό δεν το καταλάβαινε αναγκάζοντας τους ανθρώπους  να πηγαίνουν στα δικαστήρια. Το δεύτερο είναι ότι στη Μάνη ο λόγος και η τιμή του ανθρώπου είχε βάρος συμβολαίου, οπότε σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας”. Ξεκαθάρισε δε ότι αυτά είναι ζητήματα που θα λυθούν και ευχαρίστησε το Δήμαρχο  για την ουσιαστική και παραγωγική συνάντηση. Κλείνοντας υποσχέθηκε σύντομα να επισκεφθεί εκ νέου τη περιοχή, καθώς όπως είπε είναι φανατικός λάτρης της, οπότε θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης από την πλευρά του δήλωσε πως η Μάνη και η Ελλάδα ζει πρωτόγνωρες στιγμές κι αυτό οφείλεται στον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που δεν λύνουν τα προβλήματα από το γραφείο αλλά βγαίνουν στην κοινωνία για την αφουγκραστούν. «Ο Υφυπουργός δεν ήρθε σήμερα απλά για να μας ακούσει, αλλά ερχόμενος έχει ήδη λύσει το 50% των προβλημάτων», τόνισε ο Δήμαρχος για την επίσκεψη του κ. Αμυρά και δήλωσε σίγουρος πως το πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει θα το φέρει εις πέρας επιτυχώς.

Ο Γενικός Γραμματέας Αραβώσης από την πλευρά του εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη Μάνη, καθώς όπως είπε «κρατά» και από μανιάτικη ρίζα. Σχετικά με το ζήτημα των δασικών χαρτών, που όπως ανέφερε προβληματίζει πολύ κόσμο, δήλωσε πως «ο Υπουργός έδωσε απαντήσεις που θα δρομολογηθούν αποτελεσματικά για τους πολίτες το ταχύτερο δυνατό».

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76