UA-49499200-1

Στον Ταΰγετο πεζοπορεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Ν/Α Λακωνίας

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου 2022, πεζοπορική/ορειβατική εξόρμηση στον Ταΰγετο, συγκροτώντας 2 ομάδες:

α) ομάδα με σκοπό την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου, την πυραμίδα του Ταΰγετου (2407 μέτρα), με προοπτική να απολαύσουν οι συμμετέχοντες την μαγευτική ανατολή του ηλίου πάνω στην αρχαιότερη πυραμίδα του κόσμου και
β) ομάδα με σκοπό την ανάβαση στην κορυφή του Χαλασμένου (2204μ), πιθανόν η πιο δύσκολη και η πιο δυσπρόσιτη στον Ταΰγετο. Και για αυτούς που γνωρίζουν καλά το βουνό είναι ίσως η πιο όμορφη και εντυπωσιακή.

O Ταΰγετος είναι μια από τις πιο παλαιές περιοχές που αναδυθήκαν από την θάλασσα, σύμφωνα με τα πορίσματα των γεωλόγων και είναι παράλληλα και μια από τις πιο πλούσιες σε ιστορία και μυθολογικές παραδόσεις περιοχή.

Από πολύ νωρίς η οροσειρά συνδέθηκε με την αρχαία ελληνική μυθολογία και πήρε το όνομα της από την Ταϋγέτη μία από τις Πλειάδες, τις κόρες δηλαδή του Άτλαντα και της Πλειόνης, που κατέληξαν να γίνουν αστέρια στον αστερισμό του Ταύρου, γιατί σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου δεν άντεχαν να βλέπουν τον πάτερα τους να βασανίζεται σηκώνοντας στους ωμούς του τον Ουρανό. Η Ταϋγέτη ήταν μια πανάρχαια τοπική θεότητα ακόλουθος πιθανόν της Αρτέμης, της θεάς του κυνηγιού. Ο Παυσανίας αναφέρει πως η μητέρα της η Λητώ από τις κορυφές του Ταΰγετου καμάρωνε την αθάνατη κόρη της όταν κυνηγούσε εκεί, άλλοτε στον Ταΰγετο και άλλοτε στον Ερύμανθο κατά τον Όμηρο. Ο Παυσανίας επίσης αναφέρει την κορυφή Ταλετον, την οποία λένε ιερή του Ήλιου.

Η (α) ομάδα θα ακολουθήσει τη διαδρομή Καταφύγιο-Γούβες-Πόρτες-Προφήτης Ηλίας(2407μ ), επιστροφή από την ιδία διαδρομή.

Αναχώρηση την Κυριακή 01:30 π.μ. από Μολάους με ΙΧ για το καταφύγιο Ταΰγετου (συνάντηση Super Market Αφοί Παναγιωτόπουλοι).
Εκκίνηση πεζοπορίας περίπου στις 03:30 π.μ.

Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ρουχισμός, φακός.

Συντονιστές: Τάσος Πριφτάκης, 6976866517 – Ελένη Μιχαλβέη, 6975853308
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής το συντομότερο δυνατό μέχρι το Σάββατο μεσημέρι.

Η (β) ομάδα θα ακολουθήσει την διαδρομή Καταφύγιο-Πόρτες-Αλογογουβες-Σάπια Ράχη-Χαλασμένο(2204μ), επιστροφή από την ιδία διαδρομή.
Διανυκτέρευση σε σκηνές στην θέση Πόρτες, εκκίνηση πεζοπορίας την Κυριακή περίπου στις 07:30πμ

Αναχώρηση το Σάββατο 15:00 μ.μ. από Μολάους με ΙΧ για το καταφύγιο Ταΰγετου (συνάντηση Super Market Αφοί Παναγιωτόπουλοι).

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως υψηλής δυσκολίας, περιλαμβάνει τμήματα που χρειάζονται προσοχή (τεχνικά περάσματα) προϋποθέτει άριστη φυσική κατάσταση και εμπειρία.

Συντονιστές: Κώστας Κυριάκος, 6937243745 – Δημήτρης-Μύρωνας Λιάρος, 6938426877
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής το συντομότερο δυνατό μέχρι την Παρασκευή 23/09

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76