UA-49499200-1

Στη «Χειμερία Νάρκη» ο Χρυσός Φοίνικας

25.5.2014_Στη «Χειμερία Νάρκη» ο Χρυσός ΦοίνικαςΈπειτα από δέκα συναρπαστικές ημέρες γεμάτες ενδιαφέρουσες προβολές, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της Ευρώπης, το 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών έριξε την αυλαία του με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων.
Η ταινία «Χειμερία Νάρκη» («Winter Sleep») του Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπιλτζέ Τσεϊλάν, απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα σύμφωνα με την απόφαση της Νεοζηλανδής  Τζέιν Κάμπιον, προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής και των υπολοίπων μελών, Σοφία Κόπολα, Γουίλιεμ Νταφόε, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Καρόλ Μπουκέ, Λεϊλά Χαταμί, Τζέον Ντο-γεόν, Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν και Τζία Τσανγκέ.

Οικογενειακό δράμα, εξαντλητικά διαλογικό και διαρκείας 3 ωρών και 16 λεπτών, η γυρισμένη στην Καππαδοκία «Χειμερία Νάρκη»  παρουσιάζει μια στιβαρή παραβολή για την κατάσταση της Τουρκίας σήμερα, το αδιέξοδο και τη χειμερία νάρκη, στην οποία βρίσκονται οι διανοούμενοί της.

Σε ένα χιονισμένο τοπίο, απομακρυσμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, και σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει Τσέχοφ, ο Τσεϊλάν, με βάση ένα εξαιρετικά καλογραμμένο, με ωραίους διαλόγους σενάριο, παρουσιάζει διάφορες καταστάσεις, με σκοπό να αποκαλυφθούν οι αντιθέσεις, η εκμετάλλευση, η υποκρισία, αλλά και οι ενοχές μιας κοινωνίας, που ζει έχοντας ως βάση το χρήμα.

Νουρί Μπιλτζέ Τσεϊλάν

Ο 55άχρονος σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο ανέφερε πως δεν το περίμενε, και χάρηκε ιδιαίτερα γιατί φέτος είναι η εκατοστή επέτειος για το σινεμά της Τουρκίας. Τέλος, αφιέρωσε τον Χρυσό Φοίνικα σε όλους τους νέους της χώρας του, ειδικά σ’ αυτούς που έχασαν την ζωή τους την χρονιά που πέρασε.​

Βραβεία ερμηνείας

Ο Τίμοθι Σπολ, ο οποίος απέσπασε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για το «Mr. Turner» του Μάικ Λι, δήλωσε συγκινημένος γιατί δεν περίμενε να κερδίσει. «Είναι παράξενο στα γεράματα όταν έχεις πάει αμέτρητες φορές στον γάμο να καταλήγεις τελικά να είσαι η νύφη» ανέφερε ο 57χρονος Λονδρέζος ηθοποιός.

Η ταινία του Μάικ Λι παρουσιάζει τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του διάσημου ρομαντικού (ταυτόχρονα εκκεντρικού) ζωγράφου Γουίλιαμ Τέρνερ (1775 – 1851), του μεγαλύτερου τοπιογράφου και πρόδρομου των ιμπρεσιονιστών της Αγγλίας. Με ένα εξαιρετικό σενάριο που έγραψε ο ίδιος και που στη συνέχεια ανέπτυξε στις πρόβες με τη βοήθεια των ηθοποιών του, ο Λι με την πράγματι εξαιρετική φωτογραφία τού Ντικ Πόουπ, με χρώματα και χώρους εμπνευσμένα από τους πίνακες του ζωγράφου, έφτιαξε ένα συναρπαστικό πορτρέτο του Τέρνερ, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του τόσο στον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη όσο και στις σχέσεις του με δύο από τις γυναίκες της ζωής του (την οικονόμο και ερωμένη του και την κατοπινή ερωμένη του, κυρία Μπουθ). Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχία της ταινίας στηρίζεται στην εκπληκτική ερμηνεία του Τίμοθι Σπολ, που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το πάθος και την πληθωρικότητα του εκκεντρικού αυτού καλλιτέχνη.

Η Τζούλιαν Μουρ απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για το ρόλο της στην ταινία «Maps to the Stars», που εξιστορεί τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κόρης  μίας διάσημης ηθοποιού να παίξει το ρόλο της νεκρής μητέρας της.
Ο Καναδός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, στη σατιρική κωμωδία του, καταπιάνεται με τον κόσμο του κινηματογράφου. Στο κέντρο της ιστορίας, μια οικογένεια γεμάτη σκοτεινά μυστικά. Ένας δεκατριάχρονος σταρ που δοκιμάζει να επιστρέψει με το σίκουελ της ταινίας του, «Bad Babysitter», μετά από μια περίοδο στην αποτοξίνωση. Η αδελφή του που επιστρέφει μετά από χρόνια σε ψυχιατρική κλινική. Μια ηθοποιός που μεγαλώνει και βλέπει τις μέρες της δόξας της να χάνονται και τα τραύματα της παιδικής της ηλικίας να έρχονται πιο κοντά. Ένας οδηγός λιμουζίνας που φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός. Ανάμεσα σε όλα αυτά, βρίσκει θέση και ένα ποίημα του Πολ Ελιάρ, το οποίο οι ήρωες του φιλμ επαναλαμβάνουν συχνά στη διάρκεια της ταινίας.

 Βραβείο της Επιτροπής

Ο νεότερος και ο γηραιότερος σκηνοθέτης του διαγωνιστικού τμήματος, o Ξαβιέ Ντολάν και o Ζαν Λικ Γκοντάρ, απέσπασαν εξ ημισείας  το μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Mommy» και το «Adieu au Langage», αντίστοιχα.
Ο Ξαβιέ Ντολάν, φανερά συγκινημένος, δήλωσε πως το βραβείο ήταν η αγάπη που δέχτηκε όλες αυτές τις μέρες στις Κάννες και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και την Τζέιν Κάμπιον γιατί το «Piano» ήταν μια από τις πρώτες ταινίες  που είδε και του άλλαξαν την ζωή, κάνοντάς τον να εκτιμήσει την γυναικεία δύναμη. Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο οποίος είχε ζητήσει να μην βραβευθεί, δεν παραβρέθηκε στην τελετή απονομής.​

 Τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας
«Leidi» του Σιμόν Μεσά Σότο

Ειδικές μνείες
«Aissa» του Κλεμάν Τρεχίν – Λαλάν και στο «Ja Vielsker» του Χαλβάρ Γουίτζο

Χρυσή Κάμερα
«Party Girl», Σάμουελ Τέις, Μαρί Αματσουκέλι και Κλερ Μπέργκερ

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Τίμοθι Σπολ, για το «Mr Turner» του Μάικ Λι

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Τζούλιαν Μουρ, για το «Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
Αντρέι Σβιάκιντσεφ – Όλεγκ Νέγκιν για το «Leviathan»

Βραβείο της Επιτροπής
Εξ ημισείας στο «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν και το «Adieu au Langage» του Ζαν Λικ Γκοντάρ.

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher»

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«Le Meraviglie» της Αλίτσε Ρορβάκερ

Χρυσός Φοίνικας
«Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν​.

 

                                                                                                                                                                                                        Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76