UA-49499200-1

Στη συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ Γεωργαντά για το Nutri- Score ο Γ. Παναρίτης

Το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri- Score και οι στρεβλώσεις που αναμένεται να προκαλέσει στην αγορά η καθιέρωσή του, τέθηκαν επί τάπητος κατά την διάρκεια ευρείας συνάντησης, μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά και εκπροσώπων παραγωγικών Φορέων – Μελών της «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης», με επικεφαλής τους Προέδρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλο Ραβάνη και του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννη Παναρίτη.

Στην συνάντηση, παραβρέθηκαν, εκπροσωπώντας και τα υπόλοιπα Μέλη – Φορείς της «Πρωτοβουλίας», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδος Ιωάννης Λαγός, ο Δ/ντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου Γεώργιος Οικονόμου και η Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας ένωσης Μεταποιητών Επιτραπέζιας Ελιάς Κίμη Ζαζή. Συμμετείχε, επίσης, ο Γεν. Γραμματέας του ΒΕΑ Ιωάννης Μάνος και ο επιστημονικός συνεργάτης του Β.Ε.Α. Στέφανος Κομνηνός.

Από τον ΕΦΕΤ παραβρέθηκε ο Πρόεδρος Αντώνης Ζαμπέλας.

Καταρχήν, οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας» και ο Παύλος Ραβάνης, έθεσαν στον Υπουργό, την ανάγκη να χαραχτεί μια ενιαία εθνική θέση για την δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης στα προϊόντα διατροφής, με βάση τις καταναλωτικές ιδιαιτερότητες των πολιτών και χωρίς να παραπλανάται ο καταναλωτής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης, ο οποίος έχει ασκήσει παρεμβάσεις για το θέμα από το 2020 προτάσσοντας ως κυρίως θιγόμενα το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόνισε ότι η Χώρα μας, πρέπει να ζητήσει να αλλάξει ο αλγόριθμος του Nutri -score ή να υιοθετηθεί ένα άλλο πιο δίκαιο σύστημα, που θα προβάλει τις διατροφικές αξίες των προϊόντων και ζήτησε την συμμετοχή μελών της «Πρωτοβουλίας» στην επιστημονική Επιτροπή για την αξιολόγηση του προωθούμενου μοντέλου επισήμανσης προϊόντων. Τόνισε δε, ότι σημαντικό ρόλο στην πίεση προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να έχει η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς άλλων χωρών, που θίγονται από το εν λόγω σύστημα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, επισήμανε ότι κατανοεί απολύτως το σκεπτικό και τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας, υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής εκτιμά την επιστημονική προσέγγιση της Επιτροπής ως τέτοια και θα διαβουλευτεί με την επιχειρηματική κοινότητα για το πόρισμα της Επιτροπής και τις συνέπειές του. Σχεδιάζει δε, συναντήσεις με ομολόγους του από τον Ευρωπαϊκό Νότο. Αναφέρθηκε επίσης, στους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας», λέγοντας ότι θα συμμετάσχουν πλέον ενεργά στις συζητήσεις, για την διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος επισήμανσης τροφίμων, που θα προστατεύει τα εγχώρια συμφέροντα, παραγωγών και επιχειρηματιών.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας» για την τελική πρόταση του ευρωπαϊκού EFSA, για την οποία, σε ερώτηση του υπουργού ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς και για τη διαδικασία σύγκρισης 4 συστημάτων (ΙΤΑΛΙΑΣ – ΑΓΓΛΙΑΣ – ΓΑΛΛΙΑΣ -ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ) επισήμανσης τροφίμων τα αποτελέσματα της οποίας θα οριστικοποιηθούν έως το τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, έχει ανατεθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, έρευνα καταναλωτών, που είναι σε επεξεργασία, με τη συμμετοχή 1500 ατόμων για το σύστημα διατροφικής αξιολόγησης Nutri-score, η οποία θα ολοκληρωθεί, πιθανότατα, έως το τέλος Μαΐου και θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι φορείς που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία». «Από τα συμπεράσματα της μελέτης, θα εξαρτηθεί η διαμόρφωση πλέον, της θέσης μας και οι παρεμβάσεις μας, σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος Nutriscore. Είναι ένα σύστημα άδικο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά» ανέφερε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Β.Ε.Α. Ιωάννης Μάνος, ο οποίος πρωτοστάτησε από πλευράς Επιμελητηρίου στην ανάδειξη του θέματος, ήδη από το 2021, αφού επισήμανε τις αντιρρήσεις της «Πρωτοβουλίας» για τον αλγόριθμο του Nutri – score, έκανε αναφορά στις ενέργειες και επαφές της Πρωτοβουλίας με ευρωπαϊκούς φορείς, την κατάθεση κειμένου θέσεων στο ευρωκοινοβούλιο και τις παρεμβάσεις στην Διαβούλευση. Αναφέρθηκε μάλιστα, σε πρόσφατη εκδήλωση της Ιταλίας, η οποία έχει εναλλακτική πρόταση για την επισήμανση τροφίμων, ζητώντας να γίνει κάτι ανάλογο και στη Χώρα μας, με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων για την παρουσίαση της ελληνικής θέσης στο θέμα.

Πηγή: Επιμελητήριο Λακωνίας

Check Also

Δυναμικό παρόν λακωνικών επιχειρήσεων στην έκθεση FOODEXPO 2024

Δυναμικό παρόν έδωσαν και φέτος, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου, αξιόλογες επιχειρήσεις της Λακωνίας, στη …

G-EZ117CQG76