UA-49499200-1

Στα Τζουμέρκα πεζοπορεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων – Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 23/7

Στα Τζουμέρκα θα βρεθεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιώντας τριήμερη εξόρμηση το διάστημα 22-24 Σεπτεμβρίου 2023.

Τα Αθαμανικά όρη, ευρύτερα γνωστά ως Τζουμέρκα (τα) ή Τσουμέρκα (η), Τσουμέρνικον (το) κατά τους Βυζαντινούς, ή ακόμα και Κιμμέρια όρη, κατά τον Μάξιμο τον Γεωγράφο, είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, που ουσιαστικά αποτελεί νότιο τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που υψώνεται μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου, όπου και η αρχαία Αθαμανία εξ ου και η ονομασία τους. Οι δε κάτοικοι της ορεινής αυτής περιοχής καλούνται Τζουμερκιώτες / Τζουμερκιώτισσες.

Τα Αθαμανικά όρη οφείλουν την ονομασία τους στο αρχαιοελληνικό φύλο των Αθαμανών που ήταν εγκατεστημένο στην περιοχή αυτή. Οι Αθαμάνες άκμασαν κυρίως τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. όπου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις συγκρούσεις μεταξύ Μακεδόνων και Αιτωλών.

Διαμονή: στο καταφύγιο Πραμάντων και σε σκηνές.

Λόγω της μετακίνησης με λεωφορείο και των περιορισμένων θέσεων (περίπου 22) Θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας για τα μέλη του Συλλόγου.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Σάββατο: Πεζοπορία Συρράκο – Καλαρρύτες, Ώρες πορείας: 4.30
Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, τα «δίδυμα αρχοντοχώρια» των Τζουμέρκων είναι αναμφισβήτητα τα πιο εντυπωσιακά χωριά της περιοχής. Το Συρράκο, κτισμένο στα 1.150μ στην πλαγιά του Όρους Λάκμος κρέμεται στην κυριολεξία πάνω από την εντυπωσιακή χαράδρα του ποταμού Χρούσια. Οι Καλαρρύτες από την άλλη, κτισμένοι ακριβώς απέναντι, στην πλαγιά Πουλιάνα στα 1.200μ, ατενίζουν την υπέροχη θέα προς τις γύρω κορυφές. Αν και τα χωριά φαίνονται κοντά, τα χωρίζει η απόκρημνη χαράδρα του Καλαρρύτικου Ποταμού. Τα ιστορικά αυτά χωριά διατηρούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις στέγες από σχιστόλιθο.

Κυριακή: Πεζοπορία Καταφύγιο Πραμάντων – Καταρράκτης Κεφαλόβρυσο – Καταφύγιο Μελισσουργών – Καταφύγιο Πραμάντων, Ώρες πορείας: 4.30
Πεζοπορία Καταφύγιο Πραμάντων – Κορυφή Στρογγούλα (2109μ), Ώρες πορείας: 6.30
Επίσκεψη στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας και επιστροφή.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στους συντονιστές το αργότερο μέχρι 23/07/2023.
Συντονιστές: Ανδρέας Κρητικός, 6977212475 – Δημήτρης-Μύρωνας Λιάρος, 6938426877

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων: Εξόρμηση στη Γκιώνα από 24-27/5

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εξόρμηση στο υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τη Γκιώνα, πραγματοποιεί ο …

G-EZ117CQG76