UA-49499200-1

Στα ίχνη του Ιωάννη Καποδίστρια

2.4.2014_Ιωάννης ΚαποδίστριαςΟ Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ήταν ο πρώτος κυβερνήτης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία, μέχρι το  δολοφονικό του τέλος, ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776 – 1831), ζωντανεύει στη θεατρική σκηνή μέσα από μία σύνθεση κειμένων.

Βασισμένο στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, «Ιωάννης Καποδίστριας», στην αλληλογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια καθώς και σε ιστορικό και σύγχρονο αρχειακό υλικό, το έργο «Capo d’ Istria», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Αναστασίας Κουμίδου, παρουσιάζεται στο Beton 7, από την Τετάρτη 2 Απριλίου και για οκτώ μόνο παραστάσεις, στις 2, 3, 9, 10, 16, 23, 24 και 30 Απριλίου, στις 9 το βράδυ.

Υπόγεια σχέδια δολοφονίας

Σε ένα πολιτικό θρίλερ που ακολουθεί τα ίχνη της ιστορίας, μια χώρα παλεύει μεταξύ νόμου και συμφερόντων, ακυβερνησίας και ελευθερίας, ανατολής και δύσης. Ένας άνθρωπος καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην πολιτική ύπαρξη και τον συμβιβασμό, τα υψηλά ιδεώδη και τον έρωτα. Πολλαπλά σχέδια δολοφονίας υφαίνονται υπόγεια. Και ένα από αυτά βρίσκει τον στόχο του.

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί, και έπεσε νεκρός.

«Σκύψτε και βουτήξτε τα χέρια σας στο αίμα του. Άραγε, πόσες φορές, στους αιώνες που θα ’ρθουν και σε γλώσσες που δεν ξέρουμε ακόμα το άκουσμά τους, θα επαναληφθεί αυτή η ιστορία;» («J. C.», Ουίλιαμ Σαίξπηρ).

 Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή – σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου, σκηνικά – κοστούμια: Απόστολος Βέττας, μουσική σύνθεση: Αντριάνα Μίνου, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ξιφασκία: Βαγγέλης Βερτόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Χιονία Χιωτέλη, βοηθός σκηνικών – κοστουμιών: Μάρθα Φωκά, οργάνωση παραγωγής: Άρης Σομπότης. Παίζουν: Ρωξάνδρα Στούρτζα: Βίκυ Μαραγκάκη, Giovanni Capo D’ Istria: Γιώργος Κροντήρης, Γιάννης Τριανταφύλλου: Νίκος Παπαδόπουλος, Στρατηγός Θοδωράκης: Ακίνδυνος Γκίκας, σπιούνος – καπετάνιος:  Άλκης Δελαντώνης. Συμμετέχει ο αρχαιολόγος του ΕΑΜ, Κώστας Πασχαλίδης.

Πληροφορίες
Beton 7: Πύδνας 7 – Βοτανικός, τηλ.: 210 7512625. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, φοιτητικό – ανέργων: 5 ευρώ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76