UA-49499200-1

«Σημειώσεις» από το γαλήνιο ταξίδι ενός λιθοξόου

25.10.2015_«Σημειώσεις» από το γαλήνιο ταξίδι ενός λιθοξόου

Πιστεύοντας ότι η αλήθεια του μεγαλείου της Φύσης είναι ο συντομότερος δρόμος επικοινωνίας, καθαρής ενόρασης και διαλόγου με τα μικρά τής Φύσης σχήματα, που, όμως, στην πραγματικότητα, είναι γιγάντια, ο γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς παρουσιάζει, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, την αναδρομική έκθεση «Σημειώσεις».

Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης – μουσειολόγου Ελίζας  Γερολυμάτου, η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου, οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (ΟΚΑΠΑ).

Μία πορεία ακανθώδης, παράλληλη με την αλήθεια

Ο Χρήστος Ρηγανάς είναι «λιθοξόος». Ένας όρος οικείος που, λόγω της φύσης του, απαιτεί ξέχωρη δομή, σεμνότητα, ψυχική και μυϊκή δύναμη, διάλογο και σεβασμό στα υλικά και χαράσσει μία πορεία ακανθώδη, παράλληλη με την αλήθεια. Αλήθεια ταυτόσημη με το μεγαλείο της Φύσης, τους νόμους της, τη ζωή και τους στόχους της.
Η αλήθεια των πραγμάτων – σχημάτων ποικίλει στην αφετηρία τους, χωρίς να αλλάζει η ουσία της ομορφιάς, η εμπέδωση της έννοιας των σχημάτων – μορφών που βιώνει η ενόραση ενός λιθοξόου, καταγραφές στην μνήμη του από τους πρώτους χρόνους ψηλάφησης της ζωής. Η συμπόρευσή της, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον όγκο, τις επιμέρους φόρμες, με τα κενά ως μέρος του έργου στο σύνολό του, με το φως να αποκαλύπτει τη δύναμη ή όχι της σχεδίασης, τη λειτουργία του γλυπτού στον χώρο, αλλά και τη λιτότητα στη γλώσσα γραφής.

Με αυτές τις αρχές – αξίες στις αποσκευές του, προσπαθεί ο καλλιτέχνης σήμερα να έχει, μέσα από τη δουλειά, το γαλήνιο ταξίδι του λιθοξόου, εισπράττοντας καθημερινά μικρές και μεγάλες συγκινήσεις, πλήθος χαρές, αλλά και πόνο. Τις όποιες δυσκολίες που προκύπτουν στον διάλογο με το υλικό – από τη δομή του, το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος και την εν γένει ιδιαιτερότητά του –  ο γλύπτης τις επιλύει με σεβασμό στην οντότητά του και στο αρχικό σχήμα.

Η γλώσσα σχεδίασής του είναι απλή και μεστή, οι παρεμβάσεις του χώρου στον όγκο δεν είναι «λαίμαργες», αλλά συνυπάρχουν, συνομιλούν, και το φως απλώνεται στο έργο και διαβάζεται στο σύνολό του. Έτσι, γίνεται δεκτό από τον χώρο και το αγκαλιάζει. Διαφορετικά, ο χώρος το απορρίπτει, το αποβάλλει. Δεν υπάρχει στον χώρο.

Αυτές οι «Σημειώσεις», που καταθέτει ο Χρήστος Ρηγανάς σε αυτήν την έκθεση, είναι τα γράμματα, οι φθόγγοι, οι συλλαβές, τα στίγματα, τα πνεύματα που χρησιμοποιεί, για να αρθρώσει έστω και μια μικρή πρόταση σχετική με τη γλυπτική, μέσα από αυτά που βιώνει και δρα στην καθημερινότητά του ως μέλος της κοινωνίας, σαν λιθοξόος – γλύπτης.

Όπως γράφει και ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Θ. Παπαγιάννης: «Ο Χρήστος κάνει μία τέχνη μεγάλων εποχών και τα έργα του ξεπερνούν το εφήμερο. Θα έλεγα πως αντέχουν στην αιωνιότητα και θα διδάσκουν για πάντα».

Πληροφορίες
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα: Ι. Κοκκώνη 15 – Ψυχικό, τηλ.: 210 6717097. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10.00 – 18.00, Τετάρτη: 13.00 – 20.00.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76