UA-49499200-1

Σημαντικές εκδηλώσεις στον «Ομφαλό της Γης»

8.6.2014_Σημαντικές εκδηλώσεις στον «Ομφαλό της Γης»Σεμινάρια, επιστημονικά συμπόσια, εικαστική έκθεση, μουσική και θέατρο, περιλαμβάνει για φέτος το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ), που παρουσίασε η πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου, Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, και ο διευθυντής, Καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος, στα φιλόξενα γραφεία του Κέντρου, στην Πλάκα.

«Μη  με ρωτήσετε με πόσα χρήματα θα γίνουν όλες αυτές οι εκδηλώσεις, θα σας πω με το τίποτα !», είπε η κα. Αρβελέρ, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η μόνη δραστηριότητα που δε σκοτώνει, είναι η Τέχνη», ενώ για άλλη μια χρονιά τόνισε ότι το Κέντρο είναι περήφανο για την δουλειά που έγινε, ευχαριστώντας, παράλληλα, τους είκοσι περίπου συνεργάτες, ανάμεσα στους οποίους η κα. Μάρω Νικολοπούλου και ο κ. Περικλής Σπάτουλας, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως «ψυχή» του Κέντρου.

Μνήμη Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 1914 – 2014

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου για την 100ή επέτειο από την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οργανώνει τον Ιούλιο στους Δελφούς διεθνές συμπόσιο με θέμα «1914 – 1924, Τα χρόνια των ανατροπών: Ευρώπη και Ελλάδα» καθώς και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Θέατρο Φρύνιχος και τη Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

Στο πλαίσιο αυτό,  θα πραγματοποιηθεί, επίσης,  τον Νοέμβριο στην Αθήνα, σε συν-διοργάνωση με το Νομισματικό Μουσείο,  έκθεση για τον  Ελευθέριο  Βενιζέλο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του.  Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα λάβουν χώρα από τις 3 έως  τις 13 Αυγούστου,  με συμμετέχουσες χώρες τις Τσεχία και Σλοβενία.

Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις (Art Campus) 2014
Για τρίτη συνεχή χρονιά,  ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» οργανώνει στους χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, από τις 7 έως τις 14 Ιουλίου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για νέους ταλαντούχους μουσικούς. Το Art Campus 2014 περιλαμβάνει master classes φλάουτου, όμποε, κλαρινέτου, ορχήστρας εγχόρδων με την Camerata Junior, σύνολα μουσικής δωματίου, μουσικά εργαστήρια και διαγωνισμό για σολίστ πνευστών και συναυλίες.

16o Αριστοτελικό Συμπόσιο

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνουν, από τις  27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, Συμπόσιο Φιλοσοφίας πάνω σε αριστοτελικά κείμενα.

Δελφοί  –  εκδηλώσεις  

Εκτός από το Διεθνές Συμπόσιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καθηγητών Πανεπιστημίων, την Παρασκευή 4 Ιουλίου στο θέατρο Φρύνιχος θα παρουσιαστεί συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας, με τίτλο «Ο ήχος των πνευστών». Το Σάββατο 5 Ιουλίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών θα λάβει χώρα μουσική παράσταση με την σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου, με τίτλο «Ο έρωτας στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Ένα μουσικό ταξίδι».

Την Τρίτη 15 Ιουλίου, στο θέατρο Φρύνιχος θα παρουσιαστεί ο «Ιππόλυτος»  του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, από το Εθνικό Θέατρο.  Η παράσταση των Δελφών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με το Εθνικό Θέατρο.

Έκθεση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο
Έκθεση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε συν-διοργάνωση με το Νομισματικό Μουσείο. Μέσα από τα εκθέματα αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου και παρουσιάζεται το πώς λατρεύτηκε ο οξυδερκής πολιτικός ως σύμβολο δύναμης και σοφίας.

Στην έκθεση θα εκτεθούν έργα λαϊκά και λόγια, έργα καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, ενθυμήματα, έγχρωμες λιθογραφίες, φωτογραφίες και νομίσματα. Εκθέματα  θα δανείσουν για την έκθεση φορείς όπως  τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ιστορικό Αρχείο Χανίων, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο της ΕΡΤ, η συλλογή της Alpha Bank, το Μουσείο Βενιζέλου και πολλοί συλλέκτες. Την επιμέλεια θα έχει η Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης.

Ψηφιακή έκδοση
Το Ε.Π.Κε.Δ κατέγραψε το πρόγραμμα εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές – 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο διάστημα 19 Ιουνίου – 15 Δεκεμβρίου 2013, σε ένα ψηφιακό δίσκο (dvd), που κυκλοφορεί σε κασετίνα μαζί με την ταινία – ντοκιμαντέρ «Ο Βυζαντινός Καβάφης», σε επιστημονική εποπτεία της Πρυτάνεως Ελένης Αρβελέρ και σκηνοθεσία των Π. Κυπαρίσση και Φ. Δούσκου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76