UA-49499200-1

Σε Σπάρτη και Μονεμβασιά ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού

Διήμερη επίσκεψη στη Λακωνία πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, συνοδευόμενος από στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν ο έλεγχος και συντονισμός των έργων που είναι σε εξέλιξη. Υπήρξε ουσιαστική συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και τα στελέχη της, εντοπίστηκαν προβλήματα και δόθηκαν κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή τους.

Την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, ο κ. Διδασκάλου βρέθηκε στη Σπάρτη, όπου παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Νίκωνα Τζινιέρη, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Μεταφορών Θεοδώρου Βερούτη, των βουλευτών Λακωνίας Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικού και συνοδευόμενος από την προϊσταμένη Ευαγγελία Πάντου και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ασχολήθηκε με τα παράκατω θέματα:

  • Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τις εκσκαφές αντιπλημμυρικών έργων της ΔΕΥΑ Σπάρτης, με την αποκάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων στις οδούς Κύπρου,ΙΧ Μεραρχίας,Τριακοσίων και Ηρακλειδών, με ότι αυτό σημαίνει με την πάσης φύσεως όχληση και ταλαιπωρία των περιοίκων.
  • Τα εκτελούμενα έργα στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά και ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν στο Παλάτι, στην βελτίωση της προσβασιμότητας και της παραμονής των επισκεπτών, στην αντιπυρική προστασία του χώρου, στο φυλακτικό προσωπικό, στο πωλητήριο κ.ά
  • Στο αρχαίο θέατρο της Σπάρτης το οποίο αναδεικνύεται με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την τελική του χρήση.
  • Στην μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Επίσης ο κ. Διδασκάλου μετέβη στο Δήμο Ευρώτα, στην περιοχή «Βαλτάκι», προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου το θέμα που έχει προκύψει από το 1999, σχετικά με την κηρυγμένη αδόμητη αρχαιολογική ζώνη Α. Εξετάστηκε η περίπτωση να γίνουν αρχαιολογικές τομές στον ευρύτερο χώρο, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα περιστολής της Κήρυξης του 1999. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας και πρέπει οι ιδιοκτήτες της περιοχής να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Το Σάββατο 30 Απριλίου 2022, ο κ. Γενικός μετέβη στο Κάστρο Μονεμβασίας, όπου εξέτασε ενδελεχώς τα εν εξελίξει προγραμματισμένα έργα και συγκεκριμένα:

  • Τις εργασίες που εκτελούνται στον Ναό του Ελκομένου Χριστού. Ένα έργο σημαντικό και αξιόλογο μια και προβλέπει την επισκευή, αποκατάσταση και ανάδειξη ενός άκρως σημαντικού μνημείου, ταυτόσημου με την ιστορική διαδρομή του τόπου. Την περίοδο αυτή το έργο ευρίσκεται σε παύση και για τον λόγο αυτό ο κ. Διδασκάλου και οι υπηρεσιακοί παράγοντες εντόπισαν όλα εκείνα τα προβλήματα, υποσχόμενοι την άμεση ενεργοποίηση του προκειμένου να ξαναμπεί το έργο σε τροχιά υλοποίησης.
  • Εξετάστηκε το έργο που αφορά την «Αποκατάσταση και ανάδειξη του νότιου επιθαλάσσιου τείχους και του νοτιοδυτικού προμαχώνα», το οποίο προβλέπεται σύντομα να ξεκινήσει.

Τέλος συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τον ιερό ναό της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και του Αγίου Νικολάου, καθώς και του Μουσείου που στεγάζει την αρχαιολογική συλλογή.

Το staging.www.staging.monemvasianews.gr, ευχαριστεί θερμά όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έχουν σκύψει με ουσιαστικό ενδιαφέρον στην παλιά πόλη της Μονεμβασίας, σε μια προσπάθεια διατήρησης της φυσιογνωμίας και της μοναδικότητας του χώρου και παράλληλα, συντήρησης όλων εκείνων των σημαντικών μνημείων που σχετίζονται με την ιστορική διαδρομή και πορεία του τόπου.

Με πληροφορίες από: Facebook/neokliskritikos, Facebook/thanasisdavakis, Facebook/veroutistheodoros

Check Also

Στον υπουργό Ναυτιλίας Τριχείλης και Δαβάκης για την ΑΕΝ της Νεάπολης

Συνάντηση πραγματοποίησαν ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, με τον …

G-EZ117CQG76