UA-49499200-1

Σε διαβούλευση μέχρι 30/9 η ΕΠΜ για περιοχές προστασίας του Δήμου Μονεμβασίας

Ετέθη σε δημόσια διαβούλευση η Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά σε προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000», της Περιφέρειας  Πελοποννήσου, εντός των οποίων περιλαμβάνονται και αυτές του Δήμου Μονεμβασίας.

Η δημόσια διαβούλευση για τις ΕΠΜ,  η οποία διενεργείται από τους μελετητές των ΕΠΜ, φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/diavouleusi και θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση των σχεδίων ΠΔ και των ΥΑ για τα σχέδια διαχείρισης.

Με σχετική του ανάρτηση ο κ. Σπύρος Πετρολέκας (spyrospetrolekas.blogspot.com), αναφέρεται στη σημαντικότητα του θέματος για την περαιτέρω περιβαλλοντική προστασία των ιδιαίτερων αυτώ περιοχών, δηλώνοντας:

Το θέμα είναι ΕΠΕΙΓΟΝ και επιβάλλεται κατά την γνώμη μου συμμετοχή στην διαβούλευση πρωτίστως του Δήμου και της Περιφέρειας αλλά και από φορείς και πολίτες. 

Σχετικά με την υπό διαβούλευση ΕΠΜ για τον Δήμο Μονεμβασίας,  μετά από μια μακροσκοπική ενημέρωση σας παραθέτω τα παρακάτω: 

  • Το μεγάλο μέρος της έκτασης του Δήμου ζωνοποιείται και σε κάθε ζώνη προτείνονται συγκεκριμένες χρήσεις σε σχέση με το βαθμό προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Παράλληλα αυτήν την περίοδο υπάρχουν σημαντικά θέματα εν εξελίξει και είναι άμεσα συναρτώμενα με το φυσικό κεφάλαιο της περιοχής μας. Ο χαρακτηρισμός του ΧΙΟΝΟΒΟΥΝΙΟΥ ως περιοχής ΠΑΔ, η πρόταση στην UNESCO για το Απόθεμα Βιόσφαιρας όρους ΠΑΡΝΩΝΑ – ΚΑΒΟΥ ΜΑΛΕΑ και άλλα. Όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν πριν την οριστικοποίηση των καθεστώτων θεσμικής περιβαλλοντικής προστασίας. Το πολυπαραμετρικό αυτό θέμα αφορά όλον το Δήμο κυρίως όμως την ανατολική ορεινή ζώνη από Κυπαρίσσι έως Καβο-Mαλέα.

Σκεπτόμενος όλα αυτά κάνω σκέψεις φωνακτές και τις μοιράζομαι μαζί σας:

  • Να ζητηθεί αρμοδίως παράταση της διαβούλευσης, προς ενημέρωση των  πολιτών λόγω πολυπλοκότητας και σημαντικότητας του θέματος.
  • Αίτημα ανοικτής παρουσίασης της μελέτης στον Δήμο, όπως έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
  • Να ανατεθεί άμεσα σε ειδικό επιστήμονα η αξιολόγηση των στοιχείων της μελέτης και τα συμπεράσματα να κατατεθούν στον Δήμο για χρήση τους στα πλαίσια της διαβούλευσης.

Check Also

Φωτ. facebook/Νεκτάριος Λαζαράκης

Μονεμβασία: Απόκοσμες εικόνες λόγω αφρικανικής σκόνης

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο Σαχάρα αντίκρυσαν οι κάτοικοι της Μονεμβασίας εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων …

G-EZ117CQG76