UA-49499200-1

«Πολυάραβος, ο βράχος της μνήμης» σήμερα Πέμπτη στην ΕΡΤ2

«Πολυάραβος, ο βράχος της μνήμης» είναι ο τίτλος του επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», που γυρίστηκε στην περιοχή της Μάνης σε συνεργασία με το Δήμο Ανατολικής Μάνης και θα προβληθεί σήμερα Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 και ώρα 20:00, από την ΕΡΤ2.

Η σειρά, επ’ ευκαιρία των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, επισκέπτεται κομβικά μέρη, όπου έγιναν σημαντικές μάχες για την Επανάσταση του 1821, αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές.

Έτσι, η εκπομπή βρέθηκε και στον Πολυάραβο, όπου οι Μανιάτες στις 28 Αυγούστου του 1826 νικούν τους «Άραβες» και ταπεινώνουν την αλαζονεία του Ιμπραήμ. Η τρίτη νίκη από τους Μανιάτες σε διάστημα δύο μηνών (είχαν προηγηθεί οι μάχες στη Βέργα και το Διρό), ανάγκασε τον Ιμπραήμ να παραδεχτεί την αδυναμία του να καταλάβει τη Μάνη και να εγκαταλείψει πλέον κάθε επιθετική ενέργεια.

«Πολυάραβος, ο βράχος της μνήμης»

Ο Πολυάραβος, ορεινό χωριό στην οροσειρά του Ταϋγέτου στα 870 μέτρα υψόμετρο. Επικράτησε η ονομασία αυτή για να δηλώσει τον τόπο όπου σκοτώθηκαν πολλοί Άραβες του Ιμπραήμ, στις 28 Αυγούστου του 1826.

Οικισμός με πύργους ψηλούς, πέτρινους, απλωμένος στην κορυφή του λόφου με την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στη μέση. Σήμερα είναι σχεδόν ερειπιώνας. Το χωριό έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακό με προεδρικό διάταγμα την 13η Νοεμβρίου 1978.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης
Κείμενα-Παρουσίαση-Αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης
Αναπαράσταση: Σώμα Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης
Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης
Εκτέλεση Παραγωγής: FADE IN PRODUCTIONS

Μετά την τηλεοπτική μετάδοσή της η εκπομπή θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX. Επίσης, θα μεταδοθεί σε επανάληψη στη 1:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής 16/4/2021.

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76