UA-49499200-1

Περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Ευρώτα (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Ο Ευρώτας είναι ο ποταμός που μετά από μία διαδρομή 82 χλμ., στην κοιλάδα που ορίζουν ο Πάρνωνας και ο Ταΰγετος, εκβάλλει στο Λακωνικό Κόλπο, σχηματίζοντας δέλτα. Από τα νερά του υδρεύονται οικισμοί και αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης στη Λακωνία.

Τα τελευταία χρόνια το ποτάμι έχει πληγεί βάναυσα τόσο που εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, από τα παρόχθια χωριά του Δήμου Ευρώτα, στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας κατήγγειλαν τον Ιανουάριο του 2011 με ψήφισμα, ότι εκατοντάδες ψάρια που ασφυκτιούσαν στα μολυσμένα νερά του ποταμού, ξεβράζονταν νεκρά από τα λύματα κάποιων ελαιοτριβείων ενδεχομένως, που δεν τηρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας, αλλά και άλλων ρυπογόνων μονάδων!

Σήμερα τον Ιανουάριο του 2018 είμαστε στο «ίδιο έργο θεατές». Μπορεί να μην έχουμε δει νεκρά ψάρια, γιατί ενδεχομένως να μην υπάρχουν ψάρια στο ποτάμι, γενικώς… υπάρχει όμως το ίδιο μαύρο χρώμα και ίδια δυσοσμία!

Η περιβαλλοντική συνείδηση και οικολογικές ευαισθησίες των αρχών, των φορέων αλλά και πολιτών, βάφτηκαν τα τελευταία χρόνια με μαύρο χρώμα σαν αυτό σαν αυτό που έχει σήμερα ο ποταμός.

Να επισημάνουμε ότι το εκτεταμένο δέλτα που σχηματίζει στις εκβολές του ο ποταμός Ευρώτας, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της Πελοποννήσου και υπάγεται στο δίκτυο περιοχών Natura 2000. Παραμένει δε ένας σημαντικός τόπος για τα διαβατικά πουλιά και είναι η τρίτη πιο σημαντική περιοχή της Ελλάδας (μετά τη Ζάκυνθο και την Κρήτη), για την ωοτοκία της θαλασσοχελώνας (caretta caretta). Επίσης, αποτελεί καλό βιότοπο για τα υδρόβια φυτά και ζώα.

Πηγή: photoreporter.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76