UA-49499200-1

Περιήγηση σε βιομηχανικά κτήρια στην Πελοπόννησο – Μια νέα μορφή τουρισμού

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, εκπρόσωποι του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.), είχαν την χαρά να συμμετάσχουν σε μια πραγματικά ξεχωριστή τουριστική περιήγηση στη βιομηχανική κληρονομιά της Αργοναυπλίας. Πρόκειται για μια συλλογική διεπιστημονική προσπάθεια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΒΙ.Δ.Α. (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής, https://vidarchives.gr/) και η υλοποίηση ενός μακρόπνοου οράματος του Προέδρου της ΒΙ.Δ.Α. κ. Ηρακλή Φασουράκη και της ομάδας του, που ως στόχο έχει  να καταγράψει, να διασώσει (σε φυσική ή ψηφιακή μορφή), να προβάλει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό και την πολιτεία και εν τέλει να συμβάλει στη διατήρηση της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου τουριστικού προϊόντος σε ένα μεγάλο εύρος τουριστικών προορισμών.

Σε μια  «τουριστική-βιομηχανική» περιήγηση διάρκειας  περίπου τριών ωρών στην Αργολίδα και με τις απολαυστικές ιστορίες της εξαίρετης ξεναγού Ματίνας Χουντάλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη   βιομηχανική ανάπτυξη που έφεραν στην περιοχή φωτισμένα μυαλά, με τα εργοστάσια κονσερβοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, καπνεργοστάσια, αλλά και την σιδηροδρομική σύνδεση του Άργους – Ναυπλίου με κεντρικά λιμάνια.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Π., Επικ. Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Αττικής  κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, επισημαίνει «την αναγνωρισμένη συμβολή του βιομηχανικού παρελθόντος στην διαμόρφωση της οικονομικής, ιστορικής, κοινωνικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των τόπων και το ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον που κινεί για πολλούς προορισμούς», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο βιομηχανικός τουρισμός, ως υποκατηγορία του πολιτιστικού τουρισμού, εντάσσεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις μέρες μας. Τα σημερινά βιομηχανικά κατάλοιπα αποτελούν μάρτυρες της ευημερίας και αδιάψευστα στοιχεία ιστορικής, οικονομικής, αρχιτεκτονικής αλλά και κοινωνικής μνήμης».

Ο κ. Μαρινάκος τέλος επισημαίνει ότι η φθορά των βιομηχανικών κτηρίων εξαιτίας της εγκατάλειψης και απαξίωσής τους, στερεί από της πόλης που αυτά υπάρχουν το πλεονέκτημα ανάδειξή τους ως υπολογίσιμοι και ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί, αναφέροντας: «Αποτελεί λοιπόν αναγκαιότητα η προστασία, συντήρηση, επανάχρηση και προβολή όλης αυτής της πολύτιμης βιομηχανικής κληρονομιάς με στόχο την ενίσχυση του βιομηχανικού τουρισμού».

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76