UA-49499200-1

«Παρα – μυθένια» αγάλματα με σάρκα και σφυγμό

25.3.2014_Παραμυθένια αγάλματαΜε το ανθρώπινο δέρμα που γεννά ο χρωστήρας να αγκαλιάζει σφιχτά το μάρμαρο, τα αρχαία ελληνικά αγάλματα αποκτούν σάρκα, χρώματα και «σφυγμό» μέσα από το άγγιγμα της ζωγραφικής και πλάθουν τους δικούς τους «παρα – μύθους».

Επιχειρώντας να ζωντανέψει στο σήμερα τον αρχαίο τρόπο αναπαράστασης, η εικαστικός Μαρία Σκουλά παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «22 Παρα – μύθοι», που εγκαινιάζεται στην Titanium Yiayiannos Gallery, την Τετάρτη 26 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 2 Απριλίου, με παράλληλες εκδηλώσεις – ομιλίες.

Το μεγαλύτερο θαύμα

Ο σκηνοθέτης Νίκος Αλευράς σημειώνει για την έκθεση: «Για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Για να αλλάξουμε εμείς, πρέπει να γυρίσουμε πίσω, εκεί στην αρχή, που ήμασταν αθώοι, που είχαμε όνειρα, που είχαμε όραμα. Τότε, που ξαφνιαζόμασταν με το κακό και όχι με το καλό. Τότε, που βλέπαμε την ομορφιά γύρω μας και δεν ήμασταν τυφλοί. Τότε, που δεν ήταν δεδομένο τίποτα από τα υπέροχα που συμβαίνουν γύρω μας.

Ξέρουμε πολύ καλά πια ότι “πολλά τα θαύματα γύρω μας, αλλά σαν τον άνθρωπο δεν υπάρχει μεγαλύτερο!”. Το συνειδητοποιούμε συνεχώς και θα το λέμε για πάντα, εμείς οι ζωντανοί του τώρα, παρ’ ότι το έχει πει η Αντιγόνη του Σοφοκλή, πριν 2.500 χρόνια! Σαν τη ζωή, δεν υπάρχει τίποτα! Και η τέχνη; Τι κάνει η τέχνη; Προσπαθεί χιλιάδες χρόνια να αναπαραστήσει τη ζωή του ανθρώπου, τη ζωντάνια του, την ομορφιά του, την ευτυχία του, την αρμονία του… Και όσο πιο αληθινή είναι αυτή η αναπαράσταση, όσο πιο πολύ πονάει, τόσο πιο πολύ μας ακουμπάει και μας κάνει ευτυχισμένους και μας κάνει να καταλάβουμε το μεγάλο θαύμα, που λέγεται Άνθρωπος – Έρωτας – Ζωή!
Αυτή είναι η ζωντανή ζωγραφική της Μαρίας Σκουλά, που προσπαθεί να ζωντανέψει στο τώρα τους αιώνες της αναπαράστασης, των αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων, και να δώσει ζωή και παλμό καρδιάς στα μάρμαρα. Το μεγαλύτερο θαύμα: ο χτύπος της καρδιάς μας!
Και βάλτε καλά στο μυαλό σας την παρακάτω επικούρεια παιδαγωγική ευχή: “ Ο κόσμος είναι τέλειος. Δεν υπάρχει ανησυχία μέσα του σε κανένα μέρος. Δεν υπάρχουν παρά άνθρωποι, που σκέφτονται ανήσυχα”».

Παράλληλες εκδηλώσεις – ομιλίες

Πέμπτη 27 Μαρτίου, ώρα 20:00
Λεωνίδας Εμπειρίκος – ιστορικός: «Το υπέρ – εγώ και η σύγχρονη τέχνη: Άγνωστο κείμενο του Ανδρέα Εμπειρίκου».
Νίκος Αλευράς – σκηνοθέτης: «Έστησε ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη: Έρως – λόγος –  ελληνική τέχνη».

Δευτέρα 31 Μαρτίου, ώρα 20:00
Άρης Τσαραβόπουλος – αρχαιολόγος: «Οι Κούροι μετά τον Κλεισθένη».
Αλέξης Καπόπουλος – αρχιτέκτων, καθηγητής ΑΚΤΟ: «Λαϊκή τέχνη και σύγχρονη κουλτούρα».

Πληροφορίες

Titanium Yiayiannos Gallery: Βασ. Κωνσταντίνου 44 – Αθήνα, τηλ.: 210 7297644, 210 7251063, 6944 277263. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 18.00 – 22.00,  Σάββατο και Κυριακή: 11.00 – 15:00.

                                                                                                               Πηγή : naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76