UA-49499200-1

Παρέμβαση Δαβάκη για το ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης

Με παρέμβασή του ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης ζητά την συνέχιση λειτουργίας του άμισθου Υποθηκοφυλακείου Νεάπολης. Ενός υποθηκοφυλακείου το οποίο κατ’ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας θα ακολουθήσει τη μοίρα των υπολοίπων, όπως αυτό της Επιδαύρου Λιμηράς (Μολάων) και θα καταργηθεί. Μια κατάργηση η οποία μη έχοντας διαμορφωμένες ακόμα υποδομές θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, επιφέροντας ταλαιπωρία στο σύνολο των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δαβάκης είχε επικοινωνία με τη Διοίκηση του «Ελληνικό Κτηματολόγιο Ν.Π.Δ.Δ», για να μεταφέρει το καθολικό αίτημα Δήμου και κατοίκων για την παράταση της λειτουργίας του άμισθου Υποθηκοφυλακείου Νεαπόλεως.

Ο κ. Δαβάκης δήλωσε σχετικά:

Επικοινώνησα σήμερα με τη Διοίκηση του «Ελληνικό Κτηματολόγιο Ν.Π.Δ.Δ» και μετέφερα το αίτημα του Δήμου Μονεμβασίας να παραταθεί η λειτουργία του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου της Νεάπολης, με βασικό επιχείρημα τη μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει τους πολίτες του Δήμου από τη Σπάρτη όπου μεταφέρεται η αρμοδιότητα.

Όπως με ενημέρωσε η Διοίκηση, το ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νεαπόλεως καταργείται στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4512/2018, όπως θα γίνει για όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, ενώ αποτελεί κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο επιβλέπει το Κτηματολόγιο, η μετάβαση στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης και της απαλλαγής των πολιτών από τα βάρη των μετακινήσεων και της αναμονής σε ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες.

Η Διοίκηση με διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει ταλαιπωρία και επιβάρυνση για πολίτες, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, καθώς θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ν.Π.Δ.Δ», ενώ θα παραμείνει το αρχείο του υποθηκοφυλακείου στη Νεάπολη και οι συναλλασσόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό δύο φορές την εβδομάδα με παρουσία υπαλλήλου.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι προς όφελος των πολιτών και πρέπει να επιταχυνθεί και να διευρυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.

Επειδή, όμως, η μετάβαση αυτή είναι καλό να γίνεται με τρόπο που να είναι συμβατός με τις εκάστοτε τοπικές συνθήκες, κατέθεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής Κοινοβουλευτική Αναφορά με το αίτημα του Δήμου Μονεμβασίας, ώστε να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την ανάγκη των πολιτών της περιοχής να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Θα παρακολουθώ την όλη διαδικασία, η οποία όπως προανέφερα γίνεται προς το συμφέρον των πολιτών και για την ταχύτητα των συναλλαγών και στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα κατά την εφαρμογή της στους πολίτες της περιοχής, θα προβώ σε περαιτέρω ανάλογες παρεμβάσεις.

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76