UA-49499200-1

Παγκόσμια πρώτη για το νέο έργο του Γιώργου Κουρουπού στο Μέγαρο

Το ανθρώπινο δέος μπροστά στα βασανιστικά ερωτήματα όπως τα μαρτυρούν τα πινακίδια του Μαντείου της Δωδώνης έγινε μουσική από το Γιώργο Κουρουπό.

Είναι εμπνευσμένο από το Μαντείο Δωδώνης. Επιθυμία του δημιουργού του είναι να αναπαραστήσει το δέος του ανθρώπου απέναντι στο άγνωστο και την προαιώνια προσπάθειά του να βρει απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα «που, όπως καταμαρτυρούν τα πινακίδια του Μαντείου της Δωδώνης, δεν άλλαξαν από τον Όμηρο έως σήμερα». Παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη την Τετάρτη 22 Μαρτίου (ώρα 8.30 μ.μ.) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.του Μεγάρου Μουσικής.

Ο λόγος για το λυρικό τελετουργικό δράμα για σοπράνο, μπάσο, αφηγητή και ορχήστρα, το νέο έργο του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού «Φωνή Δρυός» που θα παρουσιαστεί σε συναυλία, η οποία τιτλοφορείται «Γη και Θάλασσα».

Στην ίδια συναυλία θα ακουστούν επίσης αποσπάσματα από τη μουσική του Γ. Κουρουπού για το μπαλέτο «Οδύσσεια» του Τζον Νοϋμάγερ που ανέβηκε στο Μέγαρο (1995, συμπαραγωγή MMA-Κρατική Όπερα του Αμβούργου) και στο εξωτερικό. Το έργο ερμηνεύεται για πρώτη φορά με τη μορφή αυτόνομης σουίτας.

Στη συναυλία «Γη και Θάλασσα», τις συνθέσεις του Γ. Κουρουπού ερμηνεύουν οι σολίστ Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο) και Τάσος Αποστόλου (μπάσος-«Φωνή Δρυός», αφηγητής-«Οδύσσεια»). Μαζί τους, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Συμμετέχει χορωδιακό σύνολο υπό τη διδασκαλία του Νίκου Βασιλείου, ο οποίος έχει αναλάβει και τη μουσική προετοιμασία. Στον σχεδιασμό φωτισμών, ο Γιώργος Τέλλος. Στη «Φωνή Δρυός», σε ρόλο αφηγήτριας η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ενώ την εικαστική επιμέλεια των προβολών που συνοδεύουν τα μουσικά μέρη έχει ο Τάκης Μαυρωτάς.

Μια επίσκεψη που γέννησε ένα έργο

Η ιδέα για τη δημιουργία της «Φωνής Δρυός» γεννήθηκε, όταν ο συνθέτης επισκέφθηκε, την άνοιξη του 2012, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

Αναφερόμενος στη σημασία του Μαντείου της Δωδώνης ως πηγής έμπνευσης, ο Γ. Κουρουπός γράφει:

«Έμεινα έκπληκτος  στη θέα των μολύβδινων πινακιδίων, με τα απτά προαιώνια ερωτήματα των ανθρώπων στους θεούς, που μόνον αυτοί μπορούν να προβλέψουν το μέλλον και να το αποκαλύψουν στους θνητούς μέσω των ιερέων τους.

Στον χώρο του θεάτρου, και ειδικότερα στον χώρο της τωρινής βελανιδιάς, έμαθα για τη διαδικασία της μαντικής λειτουργίας και τη σημασία των φυσικών ήχων ως φορέων των πολύτιμων απαντήσεων, που αποκωδικοποιούσε η Ιέρεια-Πελειάς.

Ήταν σαν κάποιος να με προκαλούσε να αναπαραστήσω νοητά – και προφανώς ως συνθέτης  μουσικά – αυτή την ηχητική και πλήρη νοημάτων πανδαισία.

Γυρίζοντας ρίχτηκα στη μελέτη όσων ιστορικών και αρχαιολογικών πηγών, ελληνικών και ξένων, μπορούσα να βρω. Τα έμπειρα και αφοσιωμένα στελέχη του Μουσείου Ιωαννίνων και ο ίδιος ο διευθυντής, κ. Κωνσταντίνος Σουέρεφ, με βοήθησαν με ιδιαίτερη προθυμία.

Επιλογή από αυθεντικά ερωτήματα των επισκεπτών του Μαντείου Δωδώνης

Τα κείμενα του έργου είναι μια επιλογή από αυθεντικά ερωτήματα των επισκεπτών του Μαντείου της Δωδώνης στην αρχαιότητα.

Το κείμενο της «Παράβασης» είναι μια σύνθεση-ανάπλαση της Ιουλίτας Ηλιοπούλου βασισμένη σε κείμενα των Αισχύλου, Πίνδαρου, Ευριπίδη, Ερμή Τρισμέγιστου, Κικέρωνα, Πλούταρχου, Ιάμβλιχου, Διονύσιου Σολωμού και Οδυσσέα Ελύτη.

Συντελεστές

Σολίστ
Άρτεμις Μπόγρη, σοπράνο
Τάσος Αποστόλου, μπάσος
Ιουλίτα Ηλιοπούλου, αφηγήτρια

Χορωδιακό σύνολο
Αγγελίνα Τκάτσεβα, σόλο τσίμπαλομ (ρώσικο σαντούρι)
Λευτέρης Φραγκιουδάκης, κρητικό λαούτο
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΚΟΑ
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
Εικαστική επιμέλεια προβολής Τάκης Μαυρωτάς

«Oδύσσεια»
Μουσική για το ομώνυμο μπαλέτο του John Neumeier

Το μπαλέτο «Οδύσσεια» βασίζεται στο ομηρικό έπος και ακολουθεί την αφήγηση των διαφορετικών επεισοδίων από το μακρύ ταξίδι του Οδυσσέα, μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Το έργο παρουσιάστηκε, σε αυτή την αρχική του μορφή, ως συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της Κρατικής Όπερας του Αμβούργου στο Μέγαρο (1995), στην Κρατική  Όπερα του Αμβούργου (1995-96), στo Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης (2002) και σε άλλες χώρες.

Συντελεστές
Τάσος Αποστόλου, αφηγητής
Άρτεμις Μπόγρη, σολίστ
Χορωδιακό σύνολο
Σολίστ από την ορχήστρα:
Γιάννης Καραμπέτσος, τρομπέτα
Δημήτρης Σέμσης, βιολί
Τριαντάφυλλος Λούκας, βιολί
Οικονόμου Γιάννης, όμποε
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΚΟΑ
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

Συντελεστές συναυλίας
Νίκος Βασιλείου, μουσική προετοιμασία
Χορωδοί: Βασίλης Ασημακόπουλος, Λεωνόρα Γαϊτάνου, Εύα Γαλογαύρου, Θεοδώρα Ζήκου, Νίκος Ζιαζιάρης, Ορέστης Καρύδας, Νίκος Μασουράκης, Κωνσταντίνα Στράνη

Info:
Τιμές εισιτηρίων
9,00 € • 15,00 € • 22,00 € • 30,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
5,00 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,00 € (65+, πολύτεκνοι)
210 72.82.333

 

Πηγή: megaron.gr

 

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76