UA-49499200-1

Πένθη του Χάρακα

Γράφει ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου 

Στην γειτονιά των αγγέλων_7

Στις 24 Ιανουαρίου 2015 απεβίωσε και κηδεύτηκε στο Χάρακα, ο Κωνσταντίνος Τραϊφόρος, σε ηλικία 75 ετών. Ο Κώστας ήταν ένα από τα επτά παιδιά του μπάρμπα Ηλία Τραϊφόρου και της θειά Ελένης ( Μήτσος, Σωτήρης, Κώστας, Ματίνα , Άννα, Γιώτα, Παναγιώτης).

Ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, πιστός «εργάτης» της κτηνοτροφίας. Όλα τα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Χάρακα και το χειμώνα στα χειμαδιά (Συκιά).

Υπήρξε ένας καλοκάγαθος Χαρακιώτης, αφανής, καλός οικογενειάρχης και αγαπητός σε όλους.

Είχε παντρευτεί τη Φωτεινή από το Γέρακα με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά ( Ελένη, Γιάννης, Ηλίας, Παναγιώτης).

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάλεψε με την παλιαρρώστια της εποχής μας, αλλά νικήθηκε.

Καλή ανάπαυση αγαπητέ Κώστα. 

Στην γειτονιά των αγγέλων_5

Στις 4 Ιανουαρίου 2015 απεβίωσε στον Πειραιά και κηδεύτηκε την επομένη στο Χάρακα, σε ηλικία 79 ετών, ο Δημήτρης Πετρολέκας. Ήταν το τελευταίο παιδί από τα έξι του μπαρμπά Σπύρου Πετρολέκα (Τσιβίλη) (Κώστας, Νίκος, Σταμάτης , Άννα, Γιώτα Δημήτρης).

Από μικρός και αυτός όπως τα άλλα παιδιά του χωριού, ακολούθησε το δρόμο προς αναζήτηση καλύτερης ζωής.

Ήλθε στον Πειραιά, εργάστηκε κυρίως ως εμποροϋπάλληλος επί πολλά χρόνια, αλλά πνεύμα ανήσυχο με ζωηρή ιδιοσυγκρασία, με αυτοπεποίθηση στον εαυτό του,  ξέφυγε από το υπαλληλίκι και δημιούργησε δική του δουλειά, έμπορος τυριών, με επιτυχία και δημιουργώντας μια καλή οικονομική κατάσταση.

Είχε παντρευτεί τη Ματούλα Δερμάτη από τη Νεάπολη Λακωνίας, με την οποία απέκτησαν δυο κόρες, τη Γιώτα και τη Χαρούλα που ζουν στον Πειραιά, καλώς εγκαταστημένες.

Ο Δημήτρης, που οι πιο πολύ πατριώτες τον ήξεραν με το εύηχο προσωνύμιο «φρέσκος», υπήρξε αυθόρμητος τύπος, κοινωνικός και γαλαντόμος, πάντοτε ευδιάθετος και χαμογελαστός, με άποψη και γνώμη επί όλων των θεμάτων που αφορούσαν το χωριό που πολύ το αγαπούσε και επισκεπτόταν ανελλιπώς.

Υπήρξε ένας καλός οικογενειάρχης και τον αξίωσε ο Θεός να δεί και να χαρεί πολλά εγγόνια (7).

Οι οικείοι του σύζυγος, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα να έχουν την εξ ύψους παρηγορία.

Καλό ταξίδι, φίλε αγαπητέ και αξέχαστε Δημήτρη. 

Στην γειτονιά των αγγέλων_3

Στις 7 Φεβρουαρίου 2015 απεβίωσε στον Πειραιά (Αμφιάλη) και κηδεύτηκε μετά από δυο ημέρες στο κοιμητήριο του Σχιστού, η Σοφία (Φούλα) χήρα Γεωργίου Μανιάτη, σε ηλικία 87 ετών.

Η Φούλα ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Δημήτρη (Τζίμη) Παπαγεωργίου (Σοφία, Μαρίκα, Θόδωρος, Γιωργία).

Η μεταστάσα και η άλλη αδελφή της Μαρίκα ( απεβίωσε προ 4 ακριβώς μηνών ) βρίσκονται στους ουρανούς και τα δυο αδέλφια Θεόδωρος και Γεωργία ζουν στην Αθήνα.

Νέα ακόμη έφυγε από το χωριό για την Ύδρα κοντά στον θείο της Ιωάννη Παπαγεωργίου, όπου εκεί παντρεύτηκε τον ναυτικό Γεώργιο Μανιάτη, με τον όποιο απέκτησαν δυο κόρες, την Ιωάννα και την Ελένη που ζουν αποκαταστημένες στον Πειραιά.

Αργότερα έφυγαν οικογενειακός από την Ύδρα για τον Πειραιά, όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Εγώ ως αδελφός της είχα διπλή αγάπη γιατί ήταν η  μεγαλύτερη (15 χρονών), όταν έφυγε από τη ζωή η μητέρα μας και αυτή ανέλαβε την ευθύνη και τη φροντίδα για εμάς τους μικρότερους (αδελφή και μάνα ) και μετά τον γάμο της, ως αφοσιωμένη σύζυγος είχε την ευθύνη για το κενό που αφήνει ο πατέρας ναυτικός.

Συνοπτικά υπήρξε μια γυναίκα με ηθικές και παραδοσιακές αρχές, με ήπιο χαρακτήρα , με εξαιρετικά ορθολογική σκέψη, ταπεινή και μετριόφρων με αίσθημα προσφοράς και αγάπης προς όλους, οικείους και μη, γι’ αυτό και ήταν αγαπητή από όλους.

Ευτύχησε να δεί και να χαρεί εγγόνια και δισέγγονα και ο Θεός άκουσε την επιθυμία της, να φύγει από τη ζωή ειρηνικά και πράγματι έφυγε ήσυχα και αθόρυβα στον ύπνο της.

Καλό σου ταξίδι καλή και αγαπημένη μας αδελφή,  ο Θεός να σε τάξει εκ δεξιών του .

Ο αδελφός σου Θοδωράκης και η αδελφή σου Γεωργία.

Στην γειτονιά των αγγέλων_10

Στις 24 Δεκεμβρίου 2014 απεβίωσε στις Σπέτσες, ο Λάμπρος Παν. Παπαγεωργίου, σε ηλικία 89 ετών. Ο Λάμπρος ήταν το δεύτερο από τα έξι παιδιά του μπάρμπα Παναγιώτη Παπαγεωργίου (Μπλέτα)  και της θείας Αγγελικώς ( Σωτήρης, Λάμπρος, Δημήτρης, Γιάννης, Σπύρος και μια αδελφή Κούλα, που πέθανε νέα στην κατοχή).

Και αυτός άφησε το χωριό για τον Πειραιά, όπου αρχικά εργάστηκε υπάλληλος στην εταιρεία «ΛΕΚΑΣ και ΔΡΙΒΑΣ», ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το επάγγελμα του ναυτικού.

Είχε παντρευτεί στις Σπέτσες και απέκτησε δυο κόρες, την Αγγελική που ζει στον Πειραιά και την Ολυμπία που ζει στις Σπέτσες.

Υπήρξε ένας ήσυχος άνθρωπος, νοικοκύρης και καλός οικογενειάρχης.

Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ εξάδελφε.

Check Also

Χριστίνα Χουσάκου (1940-2021)

Στις 2 Οκτωβρίου 2021, ο θλιμένος ήχος της καμπάνας του Αγίου Λεοντίου χτύπησε, γιατί έφυγε …

G-EZ117CQG76