UA-49499200-1

Πέθανε ο πρώτος πρωθυπουργός και «αρχιτέκτονας» της Σιγκαπούρης

23.3.2015_Πέθανε ο πρώτος πρωθυπουργός και «αρχιτέκτονας» της Σιγκαπούρης

Η Σιγκαπούρη πενθεί από το πρωί και για επτά ημέρες τον πρώτο πρωθυπουργό και ουσιαστικό «αρχιτέκτονα» του οικονομικού της θαύματος, Λι Κουάν Γιου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια.

Ο Λι ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ηγήθηκε της μετατροπής της μικρής πόλης – κράτους – λιμανιού σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο αποτίουν φόρο τιμής στον Λι, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας του για 31 χρόνια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον περιέγραψε ως έναν «γίγαντα της Ιστορίας», του οποίου τις συμβουλές ζητούσαν πολλοί ηγέτες διεθνούς κύρους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αποκάλεσε τον Λι «έναν μοναδικής επιρροής κρατικό αξιωματούχο στην Ασία», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Σιγκαπουριανού αξιωματούχου.

Η περίοδος του εθνικού πένθους θα κορυφωθεί με την νεκρώσιμη ακολουθεία, η οποία θα διεξαχθεί σε κρατικό επίπεδο την Κυριακή, ενώ η σορός του Λι θα εκτεθεί στο κτήριο του κοινοβουλίου της Σιγκαπούρης από την Τετάρτη έως το Σάββατο.

Οικογενειακή αγρυπνία θα λάβει χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η κυβέρνηση της μικρής ασιατικής χώρας ανακοίνωσε ότι ο Λι «έφυγε ήσυχα τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης».

Νοσηλευόταν εκεί επί πολλές εβδομάδες με πνευμονία και η αναπνοή του υποστηριζόταν μηχανικά.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76