UA-49499200-1

«Ο Φιλελληνισμός στην Ευρώπη». Έκθεση κειμηλίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

11.4.2014_Ο Φιλελληνισμός στην Ευρώπη_1Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε τις πόρτες της στο ευρωπαϊκό κοινό η έκθεση «Ο Φιλελληνισμός στην Ευρώπη, από το Διαφωτισμό στον 20ό αιώνα», που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Μαριέττας Γιαννάκου και του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου και  με την παρουσία της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βίβιαν Ρέντιγκ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται διακοσμητικά αντικείμενα, γραπτά κείμενα, βιβλία, πίνακες και στολές εποχής που αποτυπώνουν το πνεύμα του φιλελληνισμού από την εποχή του ευρωπαϊκού κλασικισμού τον 18ο αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ υπογράμμισε ότι: «Η έκθεση δείχνει τη διαχρονική σχέση του ελληνικού πολιτισμού και της επιστήμης  με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη θέση της Ελλάδος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κειμήλια αυτά υπογραμμίζουν την αξία του πολίτη, της δημοκρατίας και των συμμαχιών». Ενώ στη συνέχεια η κ. Γιαννάκου επεσήμανε ότι «η Ελλάδα απέτυχε όποτε έμεινε μόνη της χωρίς συμμαχίες. Σήμερα η χώρα μας συμμετέχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, και κυρίως στην ΕΕ που μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με επιτυχία. Η έκθεση στέλνει και ένα μήνυμα για τη σημερινή πραγματικότητα ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ, η Ελληνική Προεδρία εξελίσσεται πάρα πολύ καλά και η χώρα αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με σοβαρά και σταθερά βήματα».

11.4.2014_Ο Φιλελληνισμός στην ΕυρώπηΑπό την πλευρά  της η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρέντιγκ, ανέφερε στην ομιλία της ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκθεση που μας υπενθυμίζει τις ρίζες μας, από πού ξεκίνησε, αλλά και προς τα πού πρέπει να οδηγηθεί η Ευρώπη. Αυτά που καταφέρνει η χώρα είναι αξιοθαύμαστα», και συνέχισε «πρόκειται για μια από τις καλύτερες Προεδρίες της ΕΕ. Παρά τις δυσκολίες προσπαθεί σκληρά να πάει την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα μπροστά και τα καταφέρνει. Η έκθεση δείχνει ότι οι Έλληνες είχαν το όνειρο της ανεξαρτησίας. Και μόνον εάν έχεις όνειρα μπορείς να προοδεύσεις».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε μάλιστα, το τέλος της ομιλίας της Αντιπροέδρου κ. Ρέντιγκ, καθώς ήταν γραμμένο στα αγγλικά, αλλά χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικές λέξεις. Όπως η ίδια ανέφερε, πηγή έμπνευσης για την κίνηση αυτή, αποτέλεσε η ομιλία του Ξενοφώντα Ζολώτα, ο οποίος ως διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος και διαχειριστής του ελληνικού Δημοσίου Χρέους, στην Ουάσιγκτον, το 1957 είχε κάνει μια ανάλογη ομιλία.

Τέλος, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου έκανε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του όρου «φιλελληνισμός» που απαντάται για πρώτη φορά στον Ηρόδοτο, μέχρι και τους νεότερους χρόνους. Ταυτόχρονα, απαρίθμησε πολλούς γνωστούς φιλέλληνες εκθειάζοντας το έργο τους και τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην Ελλάδα. «Η έκθεση αποπτύει φόρο τιμής σε όλους αυτούς», συνέχισε ο κ. Καράoγλου. «Η Ελλάδα σήμερα γίνεται σύμβολο της Ευρώπης που αντέχει, της Ευρώπης της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας. Οι σύγχρονοι φιλέλληνες αφουγκράζονται τις αγωνίες του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού και παλεύουν για μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο ενωμένη, πιο ανταγωνιστική, αλλά και πιο ανθρώπινη και στοργική με τους πολίτες της», κατέληξε ο Υπουργός.

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76