UA-49499200-1

Ο ρόλος του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού

24.10.2016_Σοφία-ΤσεκούραΤο παιχνίδι μπορεί να μας φαίνεται κάτι αστείο αλλά στην πραγματικότητα είναι η φυσική γλώσσα των παιδιών και ο τρόπος να μάθουν σχεδόν τα πάντα.

Πως μπορεί να ωφελήσει το παιχνίδι τα παιδιά;

Αρχικά παίζοντας το παιδί απελευθερώνει την ενέργειά του. Αυτό το βοηθάει να ηρεμήσει, να κοιμηθεί καλύτερα αλλά και να συγκεντρωθεί.

Το παιχνίδι προσφέρει σωματική άσκηση που είναι απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη και την καλή υγεία του παιδιού. Ενισχύει το νευρικό του σύστημα και βοηθά την όξυνση των αντανακλαστικών του.

Οι κοινωνικές σχέσεις των παιδιών καθορίζονται και δομούνται μέσα από το ομαδικό παιχνίδι. Οι κανόνες, οι συμμαχίες, οι τσακωμοί, οι νίκες και οι ήττες καθορίζουν τις σχέσεις με την οικογένεια, τους συνομηλίκους αλλά και την κοινωνία.

Τα παιδιά μαθαίνουν τον εαυτό τους, τις δυνατότητές τους και τα όριά τους παίζοντας. Επίσης ανακαλύπτουν τον κόσμο και τους νόμους της φύσης.

30-11-2016_%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%b5%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b1_%ce%bf-%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b9

Το παιχνίδι συμβάλλει στην ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων των παιδιών. Τα βοηθά να αναπτυχθούν λεξιλογικά, να αποκτούν νέες γνώσεις, να επιλύουν προβλήματα και να είναι δημιουργικά.

Η τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού είναι το πρώτο βήμα προκειμένου τα παιδιά να μάθουν αργότερα να υπακούν κανόνες στο πλαίσιο του σχολείου και νόμους στο πλαίσιο της συνδιαλλαγής τους με το κράτος. Εκτός όμως από την υπακοή στο υπάρχον σύστημα από το παιχνίδι αναδύεται και η δυνατότητα που έχει το άτομο ν αλλάξει την κοινωνία στην οποία βρίσκεται.

Η φαντασία των παιδιών τρέφεται από το παιχνίδι. Φανταστικοί ρόλοι, ιστορίες και σενάρια, χαρτόκουτα που μεταμορφώνονται σε πύργους και πυραύλους, είναι λίγα μόνο από τα δημιουργήματα του παιδικού μυαλού.

Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μπορεί να κάνει φίλους, να καλλιεργήσει τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη.

30-11-2016_%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%b5%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b1_%ce%bf-%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b9

Επιπρόσθετα δίνεται χώρος στο παιδί να εκφραστεί, να οργανώσει τόσο το χώρο του όσο και το χρόνο του.

Τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι, μαθαίνουν να διαχειρίζονται την αποτυχία. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική τους υγεία, αφού τα βοηθά να ανταποκριθούν σε μελλοντικές δυσκολίες.

Τα παιχνίδια ρόλων, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε ένα παιδί να παίζει, θυμηθείτε ότι το παιχνίδι είναι σοβαρή δουλειά και όχι χαμένος χρόνος.

Σοφία Τσεκούρα, Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής – Ειδική Παιδαγωγός

 

 

 

Check Also

Λίγο πριν γίνουμε γονείς…

Αναμφισβήτητα, η σημαντικότερη ανθρώπινη σχέση είναι αυτή μεταξύ γονέων και παιδιών. Παρατηρούμε καθημερινά τον αγώνα …

G-EZ117CQG76