UA-49499200-1

ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο από τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου

Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου σε συνεργασία και με άλλους φορείς, προχωρά σε προσφυγή κατά της  απόφασης αδειοδότησης από την ΡΑΕ εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαίναλον.

Η παραπάνω ενέργεια αποτελεί  συνέχεια των ενστάσεων- αντιρρήσεων που είχε υποβάλλει προς την ΡΑΕ τον Ιανουάριο του 2021, για ανάλογες αιτήσεις που προέβλεπαν την εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών στα όρια των δήμων Γορτυνίας, Τρίπολης και Μεγαλόπολης,  74 ανεμογεννητριών στα όρια των Δήμων Μεγαλόπολης Αρκαδίας, Οιχαλίας Μεσσηνίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως Ηλείας και επιπλέον 81 ανεμογεννητριών στα όρια των δήμων Γορτυνίας και Τρίπολης Αρκαδίας, Σικυωνίων Κορινθίας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου Αχαϊας.

«Σαφώς και τιθέμεθα υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης» υπό προϋποθέσεις:  μέσα σε ένα θολό τοπίο που δεν υφίσταται ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για την  ορθολογική εγκατάσταση ΑΠΕ και με πλήρη απουσία στάθμισης φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων, η εγκατάσταση μιας τερατώδους κλίμακας αιολικού πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή, την ίδια στιγμή που υπάρχουν πολλές εναλλακτικές «ουδέτερες» ζώνες για την εγκατάστασή τους, είναι προφανές ότι θα διαταράξει την βιοποικιλότητα  (φυσικό κεφάλαιο), όλων των ειδών στο συγκεκριμένο  δασικό  οικοσύστημα του Μαινάλου και θα τεθεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία άμεσα και έμμεσα» δηλώνει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η διατήρηση της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων, έχει  ζωτική σημασία για την ευημερία του ανθρώπου διότι παρέχει υπηρεσίες οι οποίες στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες».

Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Μαρινάκος αναφέρει:

Η ηχορύπανση που δημιουργείται  στο οικοσύστημα του δάσους και η οπτική ρύπανση που προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες, μέσα σε ένα παρθένο δάσος, όπως το Μαίναλο, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών. Το δάσος του Μαινάλου θα κρατήσει για πάντα το μπετόν και τα σίδερα στα σπλάχνα του, επιβαρύνοντας την ψυχική υγεία των κατοίκων και των παρεπιδημούντων.

Από την άλλη τα μεγαλεπίβολα σχέδια κάποιων εταιριών τοποθέτησης μεγάλης κλίμακας αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή συνδέονται και επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος των Τοπικών Κοινοτήτων Βαλτεσινίκου,  Μαγουλιάνων,  Λάστας,  Κοντοβάζαινας του Δήμου Γορτυνίας και μάλιστα είναι σε οπτική θέαση με τις τοπικές αυτές κοινότητες όπως και με τη Τοπική Κοινότητα Βυτίνας του Δήμου Γορτυνίας. Οι τοπικές αυτές κοινότητες :

α)  αποτελούν χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς σύμφωνα με το ΦΕΚ 908/4/ 13.11.1998, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

β) από τις ως άνω τοπικές αυτές κοινότητες διέρχεται  το Menalon Trail, το πρώτο πιστοποιημένο στην  Ελλάδα μονοπάτι,  από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων, η οποία εκπροσωπεί 55 Ομοσπονδίες από 33 χώρες και συνολικά 3.000.000 πεζοπόρους. Το μονοπάτι αυτό συνολικού μήκους 75 χιλιομέτρων ακολουθεί τη διαδρομή: Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια. Το Αιολικό Πάρκο τοποθετείται δίπλα στο μονοπάτι γεγονός που θα δημιουργήσει πλείστα ζητήματα.  Τα συνοδά έργα θα το κατατμήσουν και η ύπαρξη των ανεμογεννητριών σε συνεχή οπτική επαφή με τον πεζοπόρο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακύρωση της πιστοποίησης του εν λόγω μονοπατιού, από το οποίο συντηρούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας και προσελκύει πεζοπόρους από όλον τον κόσμο.Το Μαίναλο είναι ένα βουνό το οποίο κατοικείται αδιάλειπτα και το Menalon trail αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία που προάγει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως του πεζοπορικού, του φυσιολατρικού, birdwatching τουρισμού κ.α. και έχει λάβει πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η προωθούμενη εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου σε μια τέτοια  περιοχή  ακυρώνει στην πράξη το στρατηγικό  σχέδιο  για ανάπτυξη ήπιου εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Στην ίδια περιοχή δραστηριοποιούνται σήμερα πλέον των 300 μικρών τουριστικών επιχειρήσεων και απασχολούνται περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι, προκαλώντας – πέραν της διατάραξης του φυσικού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας της περιοχής- την οικονομική κατάρρευση εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων που μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, δυο έτη πανδημίας και μια νέα ενεργειακή κρίση και παράλληλα ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα που έχει να κάνει με τον σεβασμό των τοπικών κοινωνιών που έχουν τον πρώτο λόγο για τον τρόπο και το είδος ανάπτυξης που επιθυμούν για τον τόπο τους. Προς αυτή την κατεύθυνση σύσσωμη η τοπική κοινωνία, (κάτοικοι, επαγγελματίες, αναπτυξιακοί φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση) έχει  αποφασίσει την μη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Μαίναλον και σε όλες τις περιοχές στην Πελοπόννησο με ανάλογα χαρακτηριστικά ανάπτυξης και η Πολιτεία έχει ηθικό καθήκον να την σεβαστεί.

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76