UA-49499200-1

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

5.2.2015_Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Τρία διαφορετικά είδη ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Βουλή, όπου ορκίστηκαν οι 300 νεοεκλεγέντες βουλευτές. Συγκεκριμένα έγινε ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο, με μουσουλμανικό και με πολιτικό -τον τελευταίο επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο παλαιότερος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, που διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων, που έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες, γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.

Ακολούθησε ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σημειώνεται ότι ο κ. Ιερώνυμος χρησιμοποίησε το «νίκας τοις ευσεβέσι» (παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί το «νίκας τοις βασιλεύσι»), ενώ δεν μετακινήθηκε προς καμία από τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σύνεση, ενότητα και πνεύμα αφοσίωσης.

Από τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές, που ανήκουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ορκίσθηκε στο Κοράνι μόνο ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ενώ πολιτικό όρκο έδωσαν οι Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.

Πολιτικό όρκο έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ. Το σχετικό αίτημα είχαν διατυπώσει με επιστολής τους ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από τα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης είναι η τοποθέτηση των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του βρέθηκε στα «ορεινά» της αίθουσας. Από τα δεξιά προς τα αριστερά τις δύο μπροστινές πτέρυγες κατέλαβε η Ν.Δ., τις δύο επόμενες (στο κέντρο και τα αριστερά) ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την τελευταία αριστερή πτέρυγα.

Στις «ορεινές» πτέρυγες άκρα δεξιά κατέλαβε η Χρυσή Αυγή. Ακολουθούν δύο πτέρυγες με βουλευτές της ΝΔ. Στο κέντρο είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αριστερά δίπλα τους το ΠΑΣΟΚ και αριστερά δίπλα από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το Ποτάμι. Οι πίσω πτέρυγες «κλείνουν» με θέσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στην Καλαμάτα το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ελληνική Γεωργία

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί …

G-EZ117CQG76