UA-49499200-1

Οργανώνεται και εκσυγχρονίζεται το αρδευτικό δίκτυο Βελιών και Ταλάντων

Ο Δήμος  Μονεμβασίας προχωρά στην προσπάθεια τακτοποίησης, οργάνωσης αλλά και αναβάθμισης του υπάρχοντος αρδευτικού συστήματος, στις Τοπικές  Κοινότητες Βελιών και Ταλάντων.

Συγκεκριμένα, μετά από τη συγκέντρωση στοιχείων, την εκπόνηση της μελέτης και την υποβολή της πρότασης από το Δήμο, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2014-2020, Δράση 4.3.1 Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων, το έργο «Εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου Δ.Ε. Μονεμβασίας Δήμου Μονεμβασίας (Κοινότητα Βελιών και Κοινότητα Ταλάντων)», με προϋπολογισμό 315.715,16 €.

Η πράξη αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση 509 παλμικών υδρομετρητών στο δίκτυο άρδευσης καλλιεργειών της Κοινότητας Βελιών (409 τεμάχια) και Κοινότητας Ταλάντων (100) αντίστοιχα. Επισημαίνεται ότι με βάσει τον ισχύοντα Κανονισμό Άρδευσης, η προμήθεια και δαπάνη των υδρομετρητών βαρύνει  τις αρδευόμενες εκτάσεις και ως εκ τούτου, με την ανωτέρω ενέργεια ο Δήμος απαλλάσσει τους παραγωγούς  από τη  δαπάνη προμήθειας και τοποθέτησης, κόστους 580 ευρώ κατά μέσο όρο.

Να επισημάνουμε ότι οι ανωτέρω Κοινότητες αποτελούν σημαντικές παραγωγικές ζώνες για τη Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας, φιλοξενώντας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελαιοκαλλιέργειας και εσπεριδοκαλλιέργειας, ενώ η τοποθέτηση παλμικών υδρομετρητών, πρόκειται να δημιουργήσει ένα σοβαρό και βιώσιμο αρδευτικό σύστημα.

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Σκοπός του έργου είναι η καλύτερη οργάνωση της λειτουργίας του δικτύου και ο ορθολογικός έλεγχος των υδάτινων πόρων, προκειμένου να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της βελτίωσης ανταγωνιστικότητας της γεωργίας με την εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, οι οποίες συμβάλλουν άμεσα στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στη γεωργία και συνάδουν με τις κατευθύνσεις του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών υδατικών διαμερισμάτων που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Check Also

Τα βιβλιοπωλεία Μονεμβασίας ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με μια ιδιαίτερη εκδήλωση, τα βιβλιοπωλεία της Μονεμβασίας, «ΧΑΡΤΙ ΜΟΛΥΒΙ» της Κατερίνας Κλινάκη, «4BOOKS&TOYS» του …

G-EZ117CQG76