UA-49499200-1

Οι Γιορτές του Νότου κάνουν στάση στο Κάστρο Μονεμβασίας

Οι ΟΣΤΡΙΑ-Γιορτές του Νότου συνεχίζουν την πορεία τους στο Δήμο Μονεμβασίας, δίνοντας στη νότιο Ελλάδα δύναμη και ενέργεια μέσα από τη μουσική και την παράδοση.

Μετά τις 8 Ιουλίου, όπου στο Λιμανάκι της Νεάπολης το μουσικό σχήμα «Τρίο Κατάρα» παρουσίασε Αστικά Λαϊκά, ακολούθησε στις 9 Αυγούστου στην Αγία Παρασκευή το συγκρότημα «Γκαντίνι», με παραδοσιακή μουσική, πολύ κέφι και χορό.

Οι Γιορτές του Νότου συνεχίζουν την πορεία τους κάνοντας στάση αυτή τη φορά στο Κάστρο Μονεμβασίας. Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2022, στην πλατεία της Χρυσαφίτισσας και ώρα 21:30, το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες» θα παρουσιάσει την ελληνόφωνη πολυφωνία της Ηπείρου, πλέκοντας αριστοτεχνικά τις φωνές με τη μουσική, την παράδοση και την θεατρικότητα.

Η περιοδεία των μουσικών βραδιών στο Νότο ολοκληρώνεται στις 8 Οκτωβρίου 2022, στον Προφήτη Ηλία, όπου το μουσικό σχήμα «Μεϊντάν» θα παρουσιάσει ακούσματα συνυφασμένα με τη θάλασσα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τις «Πλειάδες»

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2006 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του είναι να συμβάλει, μέσα από την ανάπτυξη έντονης καλλιτεχνικής δράσης, στην προβολή της ελληνόφωνης πολυφωνίας της Ηπείρου, ώστε να αναγνωριστεί η αξία της και να κινητοποιηθούν άμεσα όλοι εκείνοι, που θα μπορέσουν να την υπηρετήσουν και να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές.

Με σημαντική εμπειρία στη μελέτη και την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τα μέλη του συνόλου έχουν πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων, συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ως Πλειάδες πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες, διερευνώντας τη δημιουργική σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης.

Επελέγησαν κι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην 14η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με «Το πέρασμα».

Τον Μάιο του 2013 οι Swans τις επέλεξαν ως support group στη συναυλία που πραγματοποίησαν στον Μύλο της Θεσσαλονίκης.

Τον Ιανουάριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο τους cd «Περιπλανώμενες Πλειάδες», που περιλαμβάνει δέκα πολυφωνικά ηπειρώτικα κι έναν φωνητικό αυτοσχεδιασμό και τον Απρίλιο του 2015, το διπλό cd και dvd «Γυναίκες της Πέτρας» από το Μ.Μ.Α. σε συνεργασία με τους encardia.

Πλειάδες είναι οι: Αλίκη Ατσαλάκη, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Δέσποινα Καλπενίδου, Ειρήνη Κυριακού, Ναταλία Λαμπαδάκη, Ασημίνα Πάτκου, Ιουλία Ρούτζιου,  Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου.

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76