UA-49499200-1

Ξεκίνησε η λειτουργία των γραφείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Δήμο Κυθήρων

Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση της επίσημης έναρξης λειτουργίας των γραφείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), στο Δημοτικό Μέγαρο Ποταμού Κυθήρων, στο πλαίσιο της ενεργούς υποστήριξης από το Δήμο της λειτουργίας της ερευνητικής υποδομής «Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής “ΠΑΓΓΑΙΑ”» στα Αντικύθηρα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Χρίστος Δήμας και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ενώ συμμετείχαν με ομιλίες ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΑΑ, Καθ. Μανώλης Πλειώνης, ο Διευθυντής του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, Καθ. Νίκος Μιχαλόπουλος, ο Αντιπρύτανης Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθ. Ιωάννης Καλδέλης και ο κ. Γιάννης Μπιτσάκης, Μέλος Ομάδας Έρευνας του Ναυαγίου και Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χαράλαμπος Σούγιαννης και Παναγιώτης Ζαντιώτης, ο Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, ο Δρ. Χρήστος Ευαγγελίδης, ερευνητής Β’ βαθμίδας του ΓΙ/ΕΑΑ, η Δρ. Ελένη Λιακάκου, ερευνήτρια Β’ βαθμίδας του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ και η κ. Αθηνά Δήμου, στέλεχος του Γραφείου Προέδρου του ΕΑΑ που συντόνισε την εκδήλωση.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης παρέδωσε στον Πρόεδρο του Αστεροσκοπείου κ. Πλειώνη, το κλειδί της αίθουσας του 1ου ορόφου του Δημοτικού Μεγάρου Ποταμού, που με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. θα στεγάζει πλέον το γραφείο του ΕΑΑ στα Κύθηρα.

Η εμβληματική επιστημονική υποδομή ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα θα εντάξει τη Χώρα μας στους πρωτοπόρους παγκοσμίως στην μελέτη και έρευνα των Γεωεπιστημών και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Παράλληλα θα έχει εξαιρετικά θετικές κοινωνικές προεκτάσεις για το νησί, ενισχύοντας το οικονομικά, κοινωνικά και πληθυσμιακά.

Τέλος, το ΕΑΑ συνεργάζεται με το Δήμο μας προκειμένου να υποστηρίξει τόσο την υπό δημιουργία μόνιμη έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου Ποταμού, όσο και για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές των Κυθήρων, από το ερχόμενο σχολικό έτος.

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76