UA-49499200-1

Ν. Κρητικός: Ευνοϊκή διάταξη για τους Δασωθέντες Αγρούς για αγρότες και κτηνοτρόφους

Φαίνεται να αντιμετωπίζεται πλέον το πρόβλημα που είχε προκύψει κατά τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών με τους δασωθέντες αγρούς, δηλαδή με όλες εκείνες τις εκτάσεις που ενώ είχαν αγροτικό χαρακτήρα σε παλαιότερες αεροφωτογραφίες (1945 ή 1960) δεν ίσχυε το ίδιο σε νεότερες, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ως δασικές εκτάσεις.

Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, ενημερώνει ότι  στο άρθρο 80 του νέου νομοσχεδίου που να συζητείται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή ρυθμίζεται το πλαίσιο των δασωθέντων αγρών, κάτι που όπως τονίζει είναι «εξέλιξη με μεγάλη σημασία για πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους της Λακωνίας».

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται σαφές στην πρώτη παράγραφο του νέου άρθρου που αντικαθιστά το άρθρο 67 του ν. 998/1979 «Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου», ενώ συνεχίζει και αναφέρει σχετικά με τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής «Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά».

Στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου, προβλέπονται ρυθμίσεις έτσι ώστε στις εκτάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται δασικές να μπορεί να υπάρχει γεωργική ή δενδροκομική εκμετάλλευση σε μέρος αυτών: «Αν οι εκτάσεις της παρ. 1 εντάσσονται στην παρ. 1 του άρθρου 3, τότε εμβαδόν αυτών έως τριάντα (30) στρέμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται η περαιτέρω αλλαγή της χρήσης τους…».

Check Also

Δ. Μονεμβασίας: Σύλληψη ατόμου για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς

Συνελήφθη, χθες (11.4.2024) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μονεμβασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού …

G-EZ117CQG76