UA-49499200-1

Ν. Κορέα: Πορεία για τα θύματα του ναυαγίου

4.4.2015_Ν. Κορέα πορεία για τα θύματα του ναυαγίου

Με το κεφάλι τους ξυρισμένο και φορώντας λευκά ρούχα του πένθους, γονείς επιβατών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του οχηματαγωγού Sewol, τον Απρίλιο του 2014 στη Νότια Κορέα, πραγματοποιούν σήμερα μια μεγάλη πορεία, ζητώντας να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της τραγωδίας, περισσότεροι από 200 άνθρωποι, οι περισσότεροι γονείς μαθητών, συμμετέχουν στην πορεία αυτή των 35 χιλιομέτρων από την πόλη Ανσάν μέχρι την πρωτεύουσα Σεούλ.

Το οχηματαγωγό των 6.825 τόνων βυθίσθηκε στις 16 Απριλίου 2014 στα ανοικτά του νότιου νησιού Τζίνγκο ενώ μετέφερε 476 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Από τα 304 θύματα, τα 250 ήταν μαθητές γυμνασίου που σπούδαζαν στο ίδιο σχολείο.

«Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από την τραγωδία, όμως η πρόεδρος δεν τήρησε την υπόσχεσή της. Πηγαίνουμε στη Σεούλ για να μάθουμε νέα», δήλωσε ο Σουν Μιεόνγκ-Σαν, ένας εκπρόσωπος των οικογενειών.

Στις 2 Απριλίου, περίπου 50 πατέρες και μητέρες επιβατών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ξύρισαν δημόσια το κεφάλι τους στη Σεούλ σε ένδειξη πένθους και αποφασιστικότητας. Άλλοι έκαναν το ίδιο σήμερα, πριν από την έναρξη της πορείας, και ορισμένοι γονείς κρατούσαν φωτογραφίες των νεκρών παιδιών τους.

Οι οικογένειες διαδήλωσαν επανειλημμένα στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, ζητώντας να συναντηθούν με την πρόεδρο Παρκ Γκέουν-Χε και καλώντας την να τηρήσει την υπόσχεσή της ότι οι έρευνες θα συνεχισθούν για να βρεθούν οι σοροί όλων των αγνοουμένων.

Έπειτα από μήνες πολιτικών διενέξεων, το νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Νοέμβριο τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για το ναυάγιο του Sewol. Ωστόσο, οι οικογένειες των νεκρών ή αγνοουμένων επιβατών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να επηρεάσει το έργο της επιτροπής αυτής διανέμοντας θέσεις – κλειδιά.

Ο πλοίαρχος του οχηματαγωγού Λι Τζουν-Σέοκ καταδικάσθηκε τον Νοέμβριο σε κάθειρξη 36 ετών για σοβαρές παραλείψεις στα καθήκοντά του ως πλοιάρχου. Τρεις άλλοι αξιωματικοί του πλοίου καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από 15 ως 30 ετών.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76