UA-49499200-1

Νόμιμο και Ηθικό: Έννοιες ακατανόητες για μερικούς «άρχοντες» Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«Ο ηθικός νόμος είναι κατά πολύ ανώτερος του γραπτού. Ο άρχων μπορεί να είναι ασφαλής από τον γραπτό νόμο, όχι όμως και από τον ηθικό», είχε πει δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης.

Η πολιτική όπως και η ίδια η ζωή, δεν μπορεί να υποκύψει σε απόλυτους κανόνες μια και η πορεία και εξέλιξη της είναι δυναμική και όχι στατική. Είναι όμως αδιαμφισβήτητο και κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να κινείται εντός αυστηρού πλαισίου ηθικής και νομιμότητας.

Για τούτο ενώ ένας νομοταγής πολιτικός φροντίζει να είναι οι δραστηριότητές του εντός νομικών και συνταγματικών πλαισίων, ένας ηθικός πολιτικός επιδιώκει αυτές οι δραστηριότητες να είναι σε αρμονία με το «κοινά αποδεκτό» περί δικαίου αίσθημα του Λαού.

Έτσι, έντονο προβληματισμό προκάλεσε η χρήση υπηρεσιακού αυτοκινήτου για την παρουσία τις προάλλες του Δημάρχου Μονεμβασίας σε πανηγύρι συλλόγου της περιοχής μας. Ο προβληματισμός μάλιστα διακατείχε από ότι φάνηκε και άλλα άτομα τα οποία δεδομένης της ώρας (γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα) και βλέποντας ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο εκτός της έδρας του, κάλεσαν την αστυνομία προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα κλοπής. Έτσι αποκαλύφθηκε η παρουσία του κ. Δημάρχου, ο οποίος όταν διαπίστωσε ότι έγινε «στόχος σχολίων», αντί να εξηγήσει το λόγο της παρουσίας του με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο το πήρε και έφυγε…

Από ότι φάνηκε ο Δήμαρχος Μονεμβασίας συνηθίζει να  χρησιμοποιεί υπηρεσιακό όχημα για τις οποιεσδήποτε μετακινήσεις του, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα το έχουν δει σταθμευμένο στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου που διαμένει.

Το κατά πόσο οι ανωτέρω καθώς και η συγκεκριμένη ενέργεια παρουσίας του Δημάρχου σε πανηγύρι συλλόγου με υπηρεσιακό όχημα υπήρξε νόμιμη οφείλει να το απαντήσει το Γραφείο Δημάρχου. Όπως και να έχει όμως σίγουρα η ενέργεια αυτή δεν ήταν ΗΘΙΚΗ. Είναι αδιανόητο ο κάθε πολίτης που είναι επιβαρυμένος οικονομικά με τα παντός είδους τέλη και φόρους να μετακινείται με δικά του μέσα και ο κάθε Δήμαρχος, με αποζημίωση μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητη για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, να χρησιμοποιεί για τη μετακίνηση του -εκτός υπηρεσιακής ανάγκης-  υπηρεσιακό όχημα, το οποίο σαφώς συντηρείται και πληρώνεται από χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

Ο πρώτος πολίτης του κάθε Δήμου, πολύ δε περισσότερο αυτού που φέρει ένα ιστορικό όνομα, θα πρέπει μέσα από τη στάση και το παράδειγμα του να εμπνέει το λαό. Έχει χρέος να δίνει το παράδειγμα ως ηγέτης, οφείλει να έχει αυστηρό ηθικό κώδικα λειτουργίας και να μην οχυρώνεται πίσω από την εύκολη δικαιολογία, ότι κινείται σε νόμιμα πλαίσια.

Ο άρχων του κάθε Δήμου πρέπει να γνωρίζει καλά ότι: «Αρχή άνδρα δείκνυσι» (Η άσκηση της εξουσίας φανερώνει την αξία του ανδρός, όπως έχει πει ο σοφός Πιττακός). Σε μια εποχή που τα πάντα μεταβάλλονται με γοργούς ρυθμούς, που οι καθημερινές επιρροές είναι πολλές και αρκετές φορές δελεαστικές, τουλάχιστον στη χώρα του Αριστοτέλη, οι ασχολούμενοι με τα κοινά έχουν χρέος να ενεργούν με βάσει αρχές που δεν καλύπτονται μόνο από το ΝΟΜΙΜΟ αλλά και από το ΗΘΙΚΟ.

Check Also

Στη Μονεμβασιά το γαλλικό ιστιοφόρο που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα

Μια στάση στη Μονεμβασιά πραγματοποίησε σήμερα το γαλλικό ιστιοφόρο “Belem” το οποίο πρόκειται να μεταφέρει …

G-EZ117CQG76