UA-49499200-1

Μπορούμε να ακούσουμε τη μελωδία του Κόσμου;

22.2.2016_Μπορούμε να ακούσουμε τη μελωδία του Κόσμου;

Το σύμπαν αποφάσισε να μας αποκαλύψει ένα από τα άπειρα ανεξιχνίαστα μυστικά του, να μας επιτρέψει να ακούσουμε μερικές νότες από την ατέρμονη μουσική του, να μας αφήσει να λικνιστούμε σε κάποιον από τους άγνωστους ρυθμούς τού χωροχρόνου του και να διακρίνουμε τις ανεπαίσθητες ρυτίδες του.

Απευθυνόμενη στους λάτρεις της Φυσικής και των θετικών επιστημών, αλλά και σε όσους επιθυμούν να ενημερωθούν έγκυρα για τη νέα σημαντική ανακάλυψη της επιστήμης, η ενημερωτική εκδήλωση «Βαρυτικά Κύματα: Πλέον μπορούμε να ακούσουμε τη μελωδία του Κόσμου» πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα (πέρας προσέλευσης 6.30 το απόγευμα).

Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο Δρ. Θεοχάρης Αποστολάτος, αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ, τα ερευνητικά αντικείμενα του οποίου στρέφονται στον ευρύτερο χώρο της Σχετικιστικής Αστροφυσικής και, ειδικότερα, στις ιδιότητες των πλέον σχετικιστικών κοσμικών αντικειμένων: τις μαύρες τρύπες και τους αστέρες νετρονίων. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση θέσεων.

Μια νέα εποχή στην Αστρονομία

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την ανακοίνωση, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, τα Πανεπιστήμια Caltech και MIT και την ερευνητική κοινοπραξία LIGO, ανακάλυψης βαρυτικών κυμάτων, ανεπαίσθητων ρυτιδώσεων στον «ιστό» του χωροχρόνου, τα οποία δημιουργήθηκαν από την σύγκρουση δύο μαύρων οπών, περίπου 1 δισ. έτη φωτός μακριά. Η ανακάλυψη αυτή, εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες και από ανεξάρτητους ανιχνευτές, θα δώσει το έναυσμα για μια νέα εποχή στην Αστρονομία.

Με στόχο την άμεση όσο και έγκυρη ενημέρωση για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και την παρουσίαση των μεγάλων ανακαλύψεων στο γενικό κοινό με τρόπο εύληπτο και κατανοητό, το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνουν αυτήν την εκδήλωση, για να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, όπως: Τι είναι τα βαρυτικά κύματα; Γιατί η ανίχνευσή τους αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις όλων των εποχών;

Η πρώτη στα χρονικά

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Max Plank Βαρυτικής Φυσικής, αλλά και του Ινστιτούτου Βαρυτικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Leibniz της Γερμανίας, Karsten Danzmann, δήλωσε για τη σπουδαιότητα των βαρυτικών κυμάτων: «Πρόκειται για την πρώτη στα χρονικά απευθείας ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, για την πρώτη στην ιστορία άμεση ανίχνευση μαύρων οπών και, συνάμα, μία ακόμη επαλήθευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, αφού οι ιδιότητες αυτών των μαύρων οπών συμφωνούν επακριβώς με όσα προβλέπει γι’ αυτές η θεωρία του Αϊνστάιν, που διατυπώθηκε σχεδόν 100 χρόνια πριν».

Πληροφορίες

Ίδρυμα Ευγενίδου: λεωφ. Συγγρού 387 (είσοδος από Πεντέλης 11) – Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9469600. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι, όμως, η κράτηση θέσεων (και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων), στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Σάββατο: 09:00 – 16:00). Oι κωφοί/κωφές, βαρήκοοι/βαρήκοες μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κράτηση στο pr@eef.edu.gr. Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76