UA-49499200-1

Μονεμβασία: Εικαστική έκθεση με τίτλο «Στάφυλος» από την Ιωάννα Γιακουμάκη

Στο πλαίσιο υλοποίησης του 1ου διεθνούς φεστιβάλ οίνου Μαλβαζία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Μονεμβασίας, από 9-11 Ιουνίου 2023, υπήρξαν μια σειρά από παράλληλες δράσεις. Μία από αυτές ήταν η πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση με τον τίτλο «Στάφυλος», με έργα που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του «Malvasia Festival Monemvasia» από την καλλιτέχνιδα Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη-Γρίβα.

Με αφορμή τον στίχο του ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Και τί ἦταν; Ἀντεστραμμένος χρόνος;», η κ. Γιακουμάκη προσπάθησε να «αντιστρέψει» την καταστροφική πορεία ενός βιβλίου του 1896, γαλλικής έκδοσης, με τίτλο “Les Cepages Orientaux” του συγγραφέα M. Guillon, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί το περιεχόμενό του και να συνδιαλαγεί με το παρόν ως έργο τέχνης, παραμένοντας πεισματικά στη ζωή.

«Φιλοτέχνησα κάποιες από τις σελίδες του με τυπωμένες -αυθεντικές λιθογραφίες- ποικιλίες σταφύλου, με προσοχή και ειδική επεξεργασία, λόγω της ιδιαίτερης ποιότητας του χαρτιού του, λεπτού και εύθραυστου αλλά που μπορεί να ισχυριστεί κανείς, ότι λειτουργεί στο χρόνο «αντίστροφα», μιας και εξαιτίας της παλαιότητάς του αναδύει ένα άρωμα που είναι οικείο και ταυτόχρονα απροσδιόριστα ελκυστικό, διεγείροντας όλες μας τις αισθήσεις, ακόμα και αυτήν της όσφρησης» αναφέρει η κ. Γιακουμάκη μιλώντας στο staging.www.staging.monemvasianews.gr, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ενός αρώματος που εξελίσσεται στο χρόνο ενώ η επιστήμη έρχεται να εξηγήσει την σαγηνευτικά ελκυστική μυρωδιά που μας προκαλούν τα παλαιά βιβλία των οποίων οι σελίδες είναι από καθαρό ξύλο, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου αναλόγως με τις πτητικές οργανικές ενώσεις (volatile organic compounds ή VOCs) που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τους, μπορεί να προκύψουν μυρωδιές βανίλιας, αμυγδάλου, καραμέλας και σοκολάτας».

Επίσης, στην έκθεση περιλαμβάνονταν και έργα που απεικονίζουν την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς  με μια διαφορετική εικαστική προσέγγιση.

Τέλος τα υλικά έργων που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούνταν από χαρτί, σελίδες με αυθεντικές λιθογραφίες, δαντέλες, πλεκτό, κέντημα, μετάξι, χρυσοκονδυλιά, ακουαρέλα κλπ.

Check Also

Μονεμβασία: Φωτιά στην περιοχή Αγίου Στεφάνου – Κινδύνευσαν δύο κατοικίες

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή …

G-EZ117CQG76