UA-49499200-1

Μολάοι: Δημοπρατείται το έργο αποκατάστασης του κτιρίου της Συκικής

Εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η δημοπράτηση του Υποέργου «Αποκατάσταση κτιρίου Συκικής και μετατροπή του σε κέντρο αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων» της Πράξης «ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε. ΜΟΛΑΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ», με συνολικό προϋπολογισμό 1.150.000,00 €.

Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του παλιού κτιρίου «ΣΥΚΙΚΗΣ» στους Μολάους και η παράλληλη μετατροπή του σε  χώρο πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, με απώτερο στόχο τη λειτουργική του επανένταξη στο οικιστικό σύνολο των Μολάων.

Το εν λόγω κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 637,10 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων και των επεκτάσεών του. Το κτίριο λειτούργησε πρώτη φορά το 1966, με είκοσι (20) περίπου εργαζομένους, ως χώρος για την αποστείρωση, τη συγκέντρωση, την απεντόμωση, την αποξήρανση και την αποθήκευση ξηρών σύκων του τοπικού Συνεταιρισμού, παραγωγή που έφτανε κάθε χρόνο τους 600-700 τόνους. Αργότερα, όταν η Συκική σταμάτησε τη δραστηριότητά της στο εν λόγω κτίριο, παρέμεινε για πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτο.

Το υπάρχον κτίριο, με τη νέα προτεινόμενη χρήση θα αποτελέσει ένα κέντρο αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Η τοποθεσία, οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις και το αθλητικό-πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, καθιστούν το παλιό εργοστάσιο της Συκικής στην πόλη των Μολάων ως το πλέον κατάλληλο κτίριο, στο οποίο με την κατάλληλη διαμόρφωση εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρμογή της νέας του χρήσης, θα επιτευχθεί η καθολική επανάχρησή του και η λειτουργική επανένταξη του.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης αναφέρει: «Με την  υλοποίηση της πράξης θα επιτευχθεί η ενίσχυση του τουριστικού αποθέματος της περιοχής, η αύξηση της επισκεψιμότητας και της τουριστικής κίνησης, η ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού Δήμου της Μονεμβασίας και ο έμμεσος εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος».

Αναλυτικότερα, στο κτίριο της Συκικής διαμορφώνονται με τη νέα χρήση οι παρακάτω αυτοτελείς ενότητες:

– ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ: Στο αρχικό λιθόκτιστο κτίριο πρόκειται να φιλοξενηθεί μία κύρια Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων με 150 καθίσματα και 2 θέσεις Α.Μ.Ε.Α., η οποία θα χωροθετηθεί στον μεγάλο ενιαίο χώρο, και θα είναι προσβάσιμη από ανεξάρτητη είσοδο. Επιπλέον, στο ίδιο κτίριο, καθώς και στη λίθινη επέκτασή του, προτείνεται να διαμορφωθεί ο χώρος κύριας εισόδου και του φουαγιέ, που θα κατευθύνει τους επισκέπτες προς την κύρια αίθουσα μέσω ενός διαδρόμου, ο οποίος θα κοσμείται εκατέρωθεν των δύο πλευρών του από προθήκες με ιστορικό περιεχόμενο προηγούμενης χρήσης. Επιπλέον, δίπλα στην κύρια είσοδο θα βρίσκεται το θυρωρείο και το σημείο παροχής πληροφοριών, μία κουζίνα με αποθήκη και το WC Α.Μ.Ε.Α., ενώ ένας δεύτερος διάδρομος θα οδηγεί στα WC ανδρών και γυναικών και
– ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ: Στο συμβατικό κτίριο κατ’ επέκταση του αρχικού, αναπτύσσεται μια ενιαία αίθουσα αθλητικών δραστηριοτήτων, με δυνατότητα διαχωρισμού σε δύο περιοχές (ανόργανη / ενόργανη γυμναστική) μέσω κινητών πετασμάτων τύπου φυσαρμόνικας. Επίσης, σε άμεση σχέση με το γυμναστήριο χωροθετούνται τα αποδυτήρια και τα WC ανδρών και γυναικών, το WC Α.Μ.Ε.Α., δύο αποθήκες και τέλος, στη βορεινή πλευρά του κτιρίου, τοποθετείται ένας χώρος συνεδριάσεων και γραφείου των τοπικών αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων.

 

 

Check Also

Η Μονεμβασία στο Channel 4 με την Bettany Hughes

Η Μονεμβασία ταξιδεύει στην Ευρώπη αυτή τη φορά μέσα από το Channel 4, την Bettany …

G-EZ117CQG76