UA-49499200-1

Μια όμορφη μουσική βραδιά αφιερωμένη στο Χρήστο στους Μολάους

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δ. Κεκέρης, Αρχιμουσικός

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μονεμβασίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022, στη γεμάτη από κόσμο πλατεία των Μολάων, μια υπέροχη μουσική βραδιά, η οποία αποτελείτο από 2 μέρη.

Στο πρώτο μέρος συναυλία από τη φιλαρμονική των Μολάων με τραγούδια Ελλήνων συνθετών. Να σημειώσουμε ότι από την φιλαρμονική στη βραδιά αυτή έλειπαν παιδιά λόγων νόσησης από κορονοϊό.

Στο δεύτερο μέρος συνέχισε η λαϊκή ορχήστρα της Φιλαρμονικής, αποτελούμενη από τους Βασίλη Γκεοργκίεφ στο μπουζούκι, το δάσκαλο μουσικής Γιώργο Αποστολάκο στην κιθάρα και τραγούδι στα κρουστά ο Νίκος Κόκκορης, Θανάσης Ατανάσωφ και Δημήτρης Ρουβέλλας. Στο τραγούδι ο Παναγιώτης Μπασουράκος.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Χρήστο Σμυρναίο παλιό μέλος της Φιλαρμονικής. Ως μαέστρος της Φιλαρμονικής πήρα τον λόγο και αναφέρθηκα στην προσφορά του Χρήστου Σμυρναίου στην Φιλαρμονική, τονίζοντας ότι τον Μάιο του 1984 που ήρθα στους Μολάους με υποδέχτηκε ο Χρήστος εκ μέρους των παιδιών της Φιλαρμονικής.

Ήταν πάντα κοντά μου. Το ενδιαφέρον του για την φιλαρμονική συνεχίστηκε και όταν σταμάτησε λόγω υποχρεώσεων. Ερχόταν στο γραφείο μου και ρωτούσε. Συμμετείχε με τα παλαιά μέλη της Φιλαρμονικής σε παρέλαση της Εθνικής μας εορτής. Λίγο πριν αρρωστήσει μου είπε θα έρθω να παίξω στην συναυλία του καλοκαιριού. Τελικά δεν τα κατάφερε. Χρήστο για σένα θα παίξω εγώ απόψε το βράδι…

Είχε το δικό του όργανο το οποίο η οικογένεια το έδωσε στη Φιλαρμονική. Στην γειτονιά των αγγέλων που πήγε τον υποδέχτηκαν 2 αδικοχαμένα παιδιά της Φιλαρμονικής μας, ο Χρήστος Τούρλας και ο Αντώνης Κότσαλης. Είμαι σίγουρος ότι μας βλέπατε από εκεί ψηλά και είστε υπερήφανοι για εμάς.

Το πρόγραμμα της Φιλαρμονικής ξεκίνησε με τα 4 πρώτα τραγούδια να είναι αφιερωμένα στον μεγάλο μας Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που γνωριστήκαμε στην κηδεία του μεγάλους μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου στην Μονεμβασία.

Πριν το τελευταίο τραγούδι έδωσα ένα αναμνηστικό δώρο στα παιδιά που πήραν τα πτυχία του στα Α.Ε.Ι. Πιο συγκεκριμένα στους Νίκο Λάγγη, Λάμπρο Θεοδωρακάκο, Βασίλη Σταματάκο, Κοσμά Κώστα, Ελένη Λαμπριανίδη και Γιάννη Κοντάκο. Συνεχάρη τον Παναγιώτη Κατσώρη, Ηλιάννα Κοκκινάκου, Άρη Βλάχο και Δημήτρη Τζάκα για την είσοδο τους στα Α.Ε.Ι. Τόνισα το παράδειγμα των παιδιών αυτών δείχνει ότι δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνουν με το διάβασμα για να συμμετέχουν στην Φιλαρμονική. Παρακάλεσα γονείς, παιδιά, Δήμο, Συλλόγους να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να έρθουν παιδιά στην Φιλαρμονική μας γιατί τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή νέων μαθητών είναι μικρή και είναι κρίμα για τον τόπο και για την ιστορία της Φιλαρμονικής.

Μετά τον τέλος της συναυλίας της Φιλαρμονικής ανακοίνωσα ότι η σημερινή βραδιά είναι η τελευταία καλοκαιρινή μου εμφάνιση ως Μαέστρος της Φιλαρμονικής Μολάων. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αν όλα πάνε καλά, μετά από 39 συνεχόμενα χρόνια σαν Μαέστρος της Φιλαρμονικής θα πάρω σύνταξη. Ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα τα παιδιά της Φιλαρμονικής, από το Χρήστο Σμυρναίο στο ξεκίνημά μου ως την πιο μικρή μαθήτρια της Φιλαρμονικής μας τώρα την Γωγώ Κότσαλη. Επίσης ευχαριστώ τον Προοδευτικό Σύλλογο όπου και άνηκε αρχικά η Φιλαρμονική μας. Ανθρώπους που βοήθησαν σε δύσκολες στιγμές του Συλλόγου (δεν θέλω να αναφέρω ονόματα), το Δήμο και το Νομικό Πρόσωπο, τον Ο.Ν.Α αλλά φυσικά και τον κόσμο των Μολάων. Θα είμαι εδώ πάντοτε να βοηθάω τον νέο αρχιμουσικό. Πιστεύω απ’ ότι έχουμε μιλήσει ότι θα πάμε σε άξια και ικανότατη διαδοχή.

Την μουσική αυτή βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Μολάων Κώστας Μαυρομιχάλης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παναγιώτα Αλειφέρη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Κολλιάκος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μολάων Τάσος Θεοδωρακάκος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πακίων Μιχάλης Καρούνης, η οικογένεια του Χρήστου Σμυρναίου, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Βαθιά συγκινημένος και ευγνώμων…

Με πληροφορίες από Φιλαρμονική Δ.Ε Μολάων, Μιχάλης Καρούνης

Check Also

Δ. Μονεμβασίας: Σύλληψη ατόμου για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς

Συνελήφθη, χθες (11.4.2024) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μονεμβασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού …

G-EZ117CQG76