UA-49499200-1

Μια υπέροχη τοιχογραφία δια χειρός Guido van Helten κοσμεί τα Εξάρχεια

Μια εντυπωσιακή φωτορεαλιστική τοιχογραφία, κοσμεί εδώ και λίγες μέρες το κτίριο που στεγάζει το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Γραβιάς, στα Εξάρχεια. Ο διεθνούς φήμης Αυστραλός street artist Guido van Helten έφτασε στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων και φιλοτέχνησε μια μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία, η οποία αποτίει φόρο τιμής στη γειτονιά της Αθήνας που τη φιλοξενεί και είναι ταυτισμένη με την έκδοση και διακίνηση των βιβλίων.

Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική του πριν από κάθε δημιουργία του, ο Guido van Helten επισκέφθηκε και μελέτησε την περιοχή των Εξαρχείων, γνώρισε από κοντά τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της και αφού άκουσε τις ιστορίες τους και φωτογράφισε την καθημερινή τους ζωή, κατέληξε στο θέμα που, κατά τον ίδιο, χαρακτηρίζει περισσότερο τη συγκεκριμένη γειτονιά της Αθήνας.

Με επίκεντρο τις παλαιές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου και της βιβλιοδεσίας, οι συνομιλίες του καλλιτέχνη με τους τεχνίτες του κλάδου και το φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε, τον ενέπνευσαν να δημιουργήσει μία τοιχογραφία αφιερωμένη –σε πρώτο επίπεδο– στην παραδοσιακή τέχνη της βιβλιοδεσίας. Μέσα από το θέμα και τη φωτορεαλιστική σύνθεση, που αποτυπώνει τις αντανακλάσεις στις βιτρίνες των καταστημάτων και την υφή των πόστερς που χαρακτηρίζουν τα Εξάρχεια, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να συνενώσει διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της περιοχής.

Πριν από λίγες μέρες, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υποδέχθηκε τον καταξιωμένο καλλιτέχνη στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας και αφού τον ευχαρίστησε για το έργο του στα Εξάρχεια, τόνισε:

«Όταν ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε για πρώτη φορά να προσφέρει δημόσιο χώρο σε Έλληνες και ξένους street artists, στόχος μας ήταν να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να «συνομιλήσουν» καλλιτεχνικά με την Αθήνα και τους Αθηναίους. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα Εξάρχεια αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη του διαμετρήματος του Guido van Helten. Τον ευχαριστούμε θερμά, όπως και τον Πρέσβη κ. Αθανάσιο Σπύρου, καθώς με τη μεσολάβησή του, η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα έκανε πραγματικότητα το ταξίδι του Guido στην Αθήνα».

Ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Αθανάσιος Σπύρου σε δήλωσή του επισήμανε:

«H Αθήνα προστίθεται με υπερηφάνεια στη λίστα των πόλεων που κοσμούνται από μια τοιχογραφία του Guido van Helten. Είμαι πολύ χαρούμενος που το έργο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, και που το αγκάλιασαν με θέρμη καλλιτεχνικοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής. Η συμβολή τους ήταν πολύτιμη για την υλοποίησή του. Τους ευχαριστώ, όπως ευχαριστώ από καρδιάς τον Δήμαρχο κ. Κώστα Μπακογιάννη.»

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης Guido van Helten ανέφερε: «Το έργο εστιάζει στα βιβλιοπωλεία και βιβλιοδετεία των Εξαρχείων που για εμένα συμβολίζουν την ελευθερία της σκέψης, τη φιλοσοφία, τη δημοσιογραφία, αλλά και την σταδιακή έκλειψη οικογενειακών επιχειρήσεων και παραδοσιακών εμπορικών δραστηριοτήτων. Σε ένα από τα καταστήματα που επισκέφθηκα, συνάντησα τους βιβλιοδέτες Γεώργιο και Βασίλη. Ο Γεώργιος μού διηγήθηκε ότι σε ηλικία 12 ετών μπήκε στο μαγαζί του Βασίλη και επέμεινε να μαθητεύσει δίπλα του. Η ιστορία του μού έδωσε την ευκαιρία να αναδείξω τον χαρακτήρα της περιοχής και τη ζωηρή τοπική ταυτότητα μέσω της ευρύτερης έννοιας της λογοτεχνίας και της πολιτικής θεωρίας. Το συγκεκριμένο ζευγάρι δασκάλου-μαθητή ξεχώρισαν στα μάτια μου μέσα από την αφοσίωση, τη δέσμευσή τους και τη σχέση ζωής που ανέπτυξαν».

Το έργο υλοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή της κ. Christine Grek, Επιμελήτριας Τέχνης στο Athens Street Art Festival και του κ. Κλεομένη Κωστόπουλου, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Art In Progress. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στους  ανθρώπους της ίδιας της γειτονιάς που από την αρχή «αγκάλιασαν» με τη φιλοξενία τους τον καλλιτέχνη και υποδέχθηκαν το εγχείρημα. Καθ’ όλη τη διάρκεια πραγματοποίησής του, το έργο έφερε κοντά περαστικούς, κατοίκους, εργαζόμενους και καταστηματάρχες, ανθρώπους όλων των ηλικιών, με τη διαδικασία υλοποίησης να αποτελεί από μόνη της μια καλλιτεχνική παρέμβαση και μια άσκηση διαλόγου και αλληλεπίδρασης με τη γειτονιά.

Δείτε την υλοποίηση της τοιχογραφίας σε ένα δίλεπτο φιλμ (παραγωγή videoproductions.gr): https://www.youtube.com/watch?v=lKD-j9c7G18

Ποιος είναι ο Guido Van Helten
Ο Guido van Helten είναι Αυστραλός εικαστικός καλλιτέχνης και φωτογράφος. Έχει καταξιωθεί διεθνώς για τα έργα σύγχρονης street art που έχει φιλοτεχνήσει ανά τον κόσμο. Αυτά στηρίζονται στην εξερεύνηση κοινοτήτων και ταυτοτήτων και αποτυπώνονται σε φωτογραφίες και τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων. Το έργο του αναπτύχθηκε μέσα από το έντονο ενδιαφέρον του για τα ταξίδια, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και την επαφή με κουλτούρες σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο. Τα ενδιαφέροντά του και η ικανότητά του να δημιουργεί έργα μεγάλης κλίμακας οδήγησαν σε αναθέσεις σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία έως την Ευρώπη και την Αμερική. Το 2016 προτάθηκε για το βραβείο Sir John Sulman της Εθνικής Πινακοθήκης της Νέας Νότιας Ουαλίας για το έργο του στην κοινότητα Brim, στη Βικτώρια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη:
www.guidovanhelten.com, Insta: @guidovanhelten

Μαργαρίτα Μανούσου
margarita.manousou1@gmail.com

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76