UA-49499200-1

Μια συγκινητική εκδήλωση στη Νεάπολη αφιερωμένη στη Ναυτική κληρονομιά των Βατίκων

Ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών «Τα Βάτικα» και η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας και Περιβάλλοντος  του Δήμου Μονεμβασίας(ΚΕΠΠΕΔΜ), πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερη εκδήλωση τιμής και μνήμης, αφιερωμένη στους Βατικιώτες ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους σε θαλάσσια υπηρεσία.

Η εκδήλωση με θέμα «Η Ναυτική Κληρονομιά των Βατίκων», έγινε στη Νεάπολη, τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 και ώρα 7:00 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης.

Με ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές τονίζουν ότι η όλη προσπάθεια ήταν ένα φόρος τιμής στου μη καταγεγραμμένους ως τώρα Βατικιώτες που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: « Η θάλασσα καθόρισε αποφασιστικά και συνεχίζει να καθορίζει τις τύχες της περιοχής μας».

Ο Σύνδεσμός Νεαπολιτών «Τα Βάτικα», κατάφερε να καταγράψει όλους εκείνους τους ναυτικούς που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν σπίτι τους. Όλους εκείνους που πάλεψαν με τα στοιχεία της φύσης, για ένα καλύτερο αύριο για την οικογένεια τους και την πατρίδα τους.

Η πρώτη καταγραφή ξεκινά το 1923 και ο κατάλογος περιλαμβάνει 85 ονόματα, τα οποία γράφτηκαν σε μια πλάκα, τοποθετημένη εκεί στο προαύλιο του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, για να μην ξεχαστεί ποτέ ο αγώνας, ο κόπος και το πείσμα όλων αυτών των «ηρώων» της θάλασσας.

Στην εκδήλωση, την οποία πλαισίωσε με μουσική και τραγούδια η Φιλαρμονική της Νεάπολης υπό τη διεύθυνση της Αρχιμουσικού Φανής Φερδιανάκη, παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι Νεάπολης Χαράλαμπος Κουτσονικολής και Χαράλαμπος Μαρούσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, οι Βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Γιάννης Μιχαλέτος, η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΜ Αλεξάνδρα Χαραμή, η Πρόεδρος Ασημίνα Κυριαζή και τα μέλη του Συνδέσμου Νεαπολιτών, η Δημοτική Σύμβουλος Θεοδούλη Σπυριδάκου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο Λιμενάρχης Νεάπολης Θεόδωρος Μοτσάκος και πλήθος κόσμου.

Με πληροφορίες από facebook/Νεοκλής Κρητικός, facebook/Σύνδεσμος Νεαπολιτών Τα Βάτικα

Check Also

Τα βιβλιοπωλεία Μονεμβασίας ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με μια ιδιαίτερη εκδήλωση, τα βιβλιοπωλεία της Μονεμβασίας, «ΧΑΡΤΙ ΜΟΛΥΒΙ» της Κατερίνας Κλινάκη, «4BOOKS&TOYS» του …

G-EZ117CQG76