UA-49499200-1

Με σταυρό (+) η επιλογή του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα

3.7.2015_Με σταυρό  η επιλογή του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα

Με εγκύκλιο του Υπουργού ΕΣ.Δ.Α., Νίκου Βούτση, σχετικά με τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος στο δηµοψήφισµα της 5ης Ιουλίου 2015, επισημαίνονται τα εξής:
– Εντός του τετραγώνου, που φέρει κάθε απάντηση (ΟΧΙ – ΝΑΙ) από κάτω της, ο εκλογέας με τη χρήση σταυρού θα δηλώνει την προτίµησή του.

– Η τοποθέτηση του σταυρού εκ µέρους του εκλογέα, είτε εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από κάθε απάντηση, είτε παραπλεύρως του κειµένου της κάθε απάντησης, δεξιά ή αριστερά αυτής, δεν θίγει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου.

– Οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία, θα πρέπει να εφαρµόζονται µόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα, που βάσιµα µπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας και όχι οποιαδήποτε – έστω και ελάχιστη – απόκλιση από την κανονική µορφή του ψηφοδελτίου.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ

– Στο δημοψήφισμα παίρνουν μέρος όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, οι οποίοι συμπληρώνουν μέσα στο 2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους. Επομένως, την Κυριακή θα ψηφίσουν και οι «18άρηδες», όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μέχρι και το 1997.

– Στη διαδικασία του δημοψηφίσματος ισχύει και ο θεσμός του ετεροδημότη. Θα ψηφίσουν επομένως στον τόπο κατοικίας τους, όπως τον έχουν δηλώσει, όσοι κατέθεσαν αίτηση να ψηφίσουν ως ετεροδημότες μέχρι και τις 30 Απριλίου του 2015, και μάλιστα ανεξαρτήτως του αν συμπληρώνεται ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των 40 εκλογέων, αφού αυτή τη φορά οι ετεροδημότες ψηφίζουν στα κοινά εκλογικά τμήματα, μαζί με τους λοιπούς εκλογείς.

– Για τη διευκόλυνση των πολιτών που αναζητούν το εκλογικό τους τμήμα, έχει τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και η αντίστοιχη τηλεφωνική γραμμή: 213-136-1500.

Πηγή: epoli.gr

Check Also

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη διεθνή έκθεση οίνου στη Βερόνα της Ιταλίας

Η Ελλάδα, μετά από πολλά έτη απουσίας, συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην διεθνή έκθεση οίνων …

G-EZ117CQG76