UA-49499200-1

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος στο παλαιομονάστηρο βρονταμά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα διεξήχθησαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου 2021, ο Δήμος Ευρώτα και το Συμβούλιο της Κοινότητας Βρονταμά, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων του Παλαιομονάστηρου.

Η 196η επέτειος του ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου, που αποτελεί πλέον θεσμό και κομβικό γεγονός στα πολιτιστικά δρώμενα της Λακωνίας, εξέπεμψε τα μηνύματα της τόλμης και της σύμπνοιας. Το Παλαιομονάστηρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής αλλά και ευρύτερα της ελληνικής ιστορίας, καθώς έχει χαρακτηριστεί και επίσημα από την Πολιτεία ως ιστορικό-διατηρητέο μνημείο.

«Πρόκειται για μια μονή που οικοδομήθηκε τμηματικά σε διάφορες εποχές. Η ιστορικότητα του μνημείου, ο πλούσιος τοιχογραφικός διάκοσμος και η ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση ανάγουν το Παλαιομονάστηρο σε μνημείο θρησκευτικής, εθνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, προσθέτοντας ότι είναι χρέος όλων μας «να κρατήσουμε τη θυσία των Βρονταμιτών ως φυλαχτό και βαριά παρακαταθήκη για το έθνος μας, διαφυλάσσοντας ζωντανά τα ιδανικά και τις αξίες τους».

Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν στο επίκεντρο τους τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δύο συντελεστών της ηρωικής πράξης του ολοκαυτώματος, των Γιαννάκη Καραμπά και Δημήτρη Παπαδημήτρη, στην κεντρική πλατεία Βρονταμά.

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν το βράδυ της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου 2021 και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιος, ο Δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος και η Ποτούλα Χαϊδοπούλου-Καραμπά, ως εκπρόσωπος της οικογένειας του ηρωικού αγωνιστή Γιαννάκη Καραμπά, οι οποίοι στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνους. Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν και εκλεκτοί προσκεκλημένοι που παραβρέθηκαν στην εορταστική εκδήλωση και ειδικότερα ο Βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Βασίλης Τσιγαρίδης,  ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μανιατάκος και η Πρόεδρος της Κοινότητας Βρονταμά Ελένη Καρκά.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 με την επίσημη δοξολογία στον χώρο του Παλαιομονάστηρου. Ακολούθησαν η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ευρώτα Δήμο Βέρδο, τους Βουλευτές Λακωνίας Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό και Σταύρο Αραχωβίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη, το Δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα, το Διοικητή του ΚΕΕΜ Σπάρτης Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Πολίτη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Λακωνίας Βασίλη Τσιγαρίδα, το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας Πύραρχο Γεώργιο Αλικάκο, τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μανιατάκο και την Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Βρονταμά Ελένη Καρκά.

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με δύο μουσικές εκδηλώσεις, με παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία «Λιμπρέτο» του συλλόγου ΕυΖήν, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Αναστασίας Τζανετάκου και στη συνέχεια, με μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με τον τραγουδιστή Πάνο Μπούσαλη.

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76