UA-49499200-1

Με επιτυχία η 2η τηλεδιάσκεψη για την Διαχείριση Υδάτινων Πόρων από το Επιμελητήριο Λακωνίας

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, η 2η   Θεματική Τηλεδιάσκεψη του Επιμελητηρίου Λακωνίας με θέμα: «Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στη Λακωνία». Η τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής δράσης του Επιμελητηρίου Λακωνίας με τίτλο «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο στη νέα δεκαετία» και αποτελεί συνέχεια της 1ης   Θεματικής Τηλεδιάσκεψης για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2021, με ευρύτερη συμμετοχή φορέων της Λακωνίας.

Στόχος της 2ης αυτής διοργάνωσης ήταν η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων, για την επίλυση των προβλημάτων της Λακωνίας και η χάραξη κοινής πολιτικής και δράσης από τους συμμετέχοντες.

Στην ημερίδα συμμετείχαν:

  • Από το Επιμελητήριο Λακωνίας ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παναρίτης, ο οποίος συντόνιζε τη συζήτηση
  • Ο κ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης, Msc-phd Υδρογεωλόγος Διευθυντής Υδάτινων Πόρων και Γεωθερμίας Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) ως βασικός ομιλητής, απ’ τον οποίο ζητήθηκε η πρόταση λύσεων για όλες τις περιοχές της Λακωνίας
  • Οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θοδωρής Βερούτης, ο οποίο εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και ο κ. Νίκων Τζινιέρης, που εκτελεί και χρέη Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Εγγύων Βελτιώσεων και Αγροτικών Θεμάτων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Παναρίτης στην εισήγησή του, τόνισε ότι στόχος της συζήτησης είναι η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων επίλυσης των προβλημάτων, για την οριοθέτηση της ομαδικής-συλλογικής προσπάθειας διεκδίκησης λύσεων.

Ο κ. Σαμπατακάκης τόνισε ότι τα στοιχεία και οι προτάσεις που καταθέτει είναι απόρροια διαχρονικών μετρήσεων του ΙΓΜΕ και βρίσκονται στη διάθεση των φορέων. Ανέλυσε το θέμα με βάση τον διαχωρισμό της Λακωνίας σε τρεις ζώνες: α) Δυτική Λακωνία, β) Λεκάνη Ευρώτα και γ) Ανατολική Λακωνία και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι συμμετέχοντες:

  • Τόνισαν τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου για την από κοινού συνεργασία όλων
  • Έθεσαν τα επί μέρους ζητήματα για την κάθε περιοχή της Λακωνίας, το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα ή προγραμματισμένα έργα, καθώς και την ανάγκη για καταγραφή των καλλιεργητικών αναγκών ανά περιοχή και την κατάταξή τους ανάλογα με τις ανάγκες και το βαθμό επηρεασμού τους από την κλιματική αλλαγή.
  • Συζήτησαν το θέμα της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και την μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσουν την ένταξη έργων σε αυτό.
  • Τονίστηκε η αναγκαιότητα σχεδιασμού των ενεργειών διότι πολλά από τα έργα απαιτούν μελέτη και ωρίμανση προκειμένου να ενταχθούν, διαδικασίες που απαιτούν χρόνο που ξεπερνά τη θητεία μίας Περιφέρειας ή μίας Κυβέρνησης, απαραίτητες δε για τη δρομολόγηση των λύσεων.
  • Απάντησαν σε καίριες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από πολίτες.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναρίτης έκλεισε τη συζήτηση με την παράκληση να υποβάλει ο κ. Σαμπατακάκης στο Επιμελητήριο γραπτώς τις προτάσεις του, ώστε να δρομολογηθεί η δράση των συμμετεχόντων. Εξέφρασε την ικανοποίησή του από το θετικό κλίμα της συζήτησης και τη θέληση όλων, να εργαστούν από κοινού για τον άμεσο  σχεδιασμό και προγραμματισμό των έργων, που θα λύσουν το φλέγον πρόβλημα των υδάτινων πόρων στη Λακωνία.

Το βίντεο της τηλεδιάσκεψης παραμένει ενεργό στη σελίδα του Επιμελητηρίου στο Facebook https://www.facebook.com/1655348124730443/videos/863035070939097 για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν.

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76