UA-49499200-1

Με ένα μουσικό αφιέρωμα η Μεταμόρφωση τίμησε το Γιώργο Λαύκα

Με μια συναυλία αφιερωμένη στο Γιώργο Λαύκα, οργανοπαίκτη-συνθέτη-τραγουδοποιό με καταγωγή από την Μεταμόρφωση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού τίμησε τον άνθρωπο εκείνο που επί σειρά ετών επικράτησε στα μουσικά δρώμενα της χώρας.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα τη Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023, στην πλατεία του χωριού, όπου πλήθος κόσμου και φίλοι της λαϊκής μουσικής και όχι μόνο, παρευρέθηκαν για να γνωρίσουν και να έρθουν κοντά με τη διαδρομή ενός αξιόλογου μουσικού, ο οποίος άφησε ένα σταθερό και ουσιαστικό μουσικό αποτύπωμα.

Το μουσικό σχήμα Ωδή-Πόροι έφερε τους παρευρισκόμενους πιο κοντά στα τραγούδια του Γιώργου Λαύκα ενώ ο κ. Paris Mitsou με την προλόγιση της βιογραφίας του έδωσε πληροφορίες για την ζωή και το έργο του.

Τέλος η παρουσία του υιού του Σωτηρίου Λαύκα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκδήλωση, ο οποίος με τη σειρά του προσέφερε προς έκθεση τα μουσικά όργανα του πατέρα του!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης με ανακοίνωσή του αναφέρει:

Πιστεύουμε πως έγινε η αρχή και ας δώσουμε ραντεβού για μια μελλοντική εκδήλωση προς τιμήν αυτού του Μεγάλου μουσικού-τραγουδιστή. Παράλληλα αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε:

  • Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας για την χρηματοδότηση της εκδήλωσης,
  • Τον Μιχάλη Καρούνη για τη βοήθεια στα ηχητικά,
  • Τον Ant1 South 97.2fm, τον Planet fm lakonias 102,3 και την Δημοτική Αγορά της Λακωνίας που ήταν οι χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης,
  • Το Nikos Rougas Cava για την προσφορά των καθισμάτων και
  • Το ξενοδοχείο Gregory Hotel Μολάοι.

Λίγα λόγια για το Γιώργο λαύκα

Ο Γιώργος Λαύκας γεννήθηκε στη Μεταμόρφωση Λακωνίας το 1919. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ως ημερομηνία γέννησης το 1924. Ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει αγρονομία το 1943, αλλά κερδήθηκε από τη μουσική.

Σύμφωνα με τον Τάσο Σκορέλη, το πρώτο κλαμπ στο οποίο τραγούδησε ήταν το Υποβρύχιο (στην οδό Δεληγιώργη 47) και το 1945 ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι, με τίτλο Σεβιλιάνα.

Από τ’ αριστερά: Γιάννης Παπαϊωάννου, Στράτος Παγιουμτζής, Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Λαύκας.

Στα επόμενα χρόνια έπαιξε σε διάφορες ορχήστρες.

Κηδεύτηκε στην γενέτειρα του στην Μεταμόρφωση Μολάοι Λακωνίας. Μέχρι τον θάνατο του, έπαιξε σε διάφορα συγκροτήματα και συνέθεσε τραγούδια (πολλά ήταν με στίχο του Σ. Τσιλιβέρδη).

Με πληροφορίες από: wikipedia.org – facebook/Giorgos Lafkasfacebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης Λακωνίας

Check Also

Φωτ. facebook/Νεκτάριος Λαζαράκης

Μονεμβασία: Απόκοσμες εικόνες λόγω αφρικανικής σκόνης

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο Σαχάρα αντίκρυσαν οι κάτοικοι της Μονεμβασίας εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων …

G-EZ117CQG76