UA-49499200-1

Μαμά κοιμήσου ήσυχη!

Γράφει ο Γιώργος Μουζόπουλος*

Μεγαλώνουμε στο διάβα της ζωής με δύο μανάδες… Όμως μόνο η φυσική μας μάνα νοιάζεται για εμάς! Αυτή ξενυχτάει, αυτή υπομένει, αυτή στερείται, αυτή είναι το αυθόρμητο καταφύγιο… Αντίθετα η άλλη μάνα μας, η μαμά πατρίδα αδιαφορεί!

Μεγάλο κρίμα για αυτό που συνέβη στα Τέμπη! Νέοι άνθρωποι και μαζί τα όνειρά τους χάθηκαν σε μια στιγμή! Ανθρώπινα λάθη… αλλά και ένα κατεστημένο ανεύθυνων υπεύθυνων που τους ενδιαφέρει μόνο το φαίνεσθαι, ένα κατεστημένο βολεψάκηδων που τακτοποιούνται με το σήκωμα ενός τηλεφώνου, ένα κατεστημένο ωχαδελφισμού που δικαιολογεί τα πάντα!

Αλλάζουν αυτά; Δυστυχώς όχι, γιατί έτσι συντηρείται ένα πελατειακό κράτος, χρόνια τώρα γνωστό ως “τα δικά μας παιδιά”! Λέγανε παλιά στα πανεπιστήμια όταν κάποιος ήθελε να γίνει καθηγητής, ότι η έδρα παντρεύεται ή κληρονομείται, αφήνοντας έξω άξιους επιστήμονες… Υπάρχουν νοσοκομεία τριών ατόμων που κάνουν ότι θέλουν, επηρεάζοντας την ζωή και την δουλειά των υπόλοιπων… Προσλήψεις από την πίσω πόρτα χωρίς προσόντα… Απευθείας αναθέσεις και επιλογή προϊσταμένων κομματικά προσκείμενων… Χρηματισμοί για καλύτερη μεταχείριση, το γνωστό λάδωμα ή μίζα… Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος χωρίς να γίνονται δημόσια έργα… Αόρατοι υπάλληλοι, που η ώρα άφιξης στην δουλειά συμπίπτει σχεδόν με την ώρα αναχώρησης!

Φτάνει πια! Ήρθε η ώρα να αλλάξει η νοοτροπία μας προς το καλύτερο! Οφείλουμε να βάλουμε τη χώρα στις ράγες της ασφάλειας και της προοπτικής. Μια δέσμη μέτρων που προτείνω έχει ως εξής:

Δημιουργία πρωτόκολλων διασφάλισης προστασίας και πρόνοιας πολίτη σε όλους τους τομείς, με συνεργασία όλων των ειδικών φορέων και με τη βοήθεια της τεχνολογίας!  Πιστεύω ότι αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τον καιρό της πανδημίας που ο δημόσιος τομέας υπολειτουργούσε! Υπήρχε τότε χρόνος για να εκπονηθούν σχέδια, αλλά δεν έγινε! Αυστηρή ποινική ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης του πρωτοκόλλου.

Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Διαύγεια όπου θα υπάρχει χρονική ρήτρα περάτωσης όλων των δημόσιων έργων με δημοσιοποιημένα στοιχεία και αν υπάρχουν καθυστερήσεις πέραν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της σύμβασης να υπάρχουν ποινικές κυρώσεις στους εμπλεκόμενους φορείς, ιδίως όταν από την μη παράδοση του έργου τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή! Σε περίπτωση ενστάσεων θα πρέπει αυτές να ελέγχονται εντός 10ημέρου από ανεξάρτητες επιτροπές που θα έχουν οριστεί ταυτόχρονα με τον διαγωνισμό του έργου. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων είναι αναγκαία για τον έλεγχο της εξουσίας από τους πολίτες στα πλαίσια μιας συμμετοχικής δημοκρατίας!

Η συμμετοχική δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι θεσμός μείζονος σημασίας. Πριν τις δημοτικές εκλογές θα πρέπει να υπάρχει μια Εκτελεστική Επιτροπή που θα διενεργεί δημοψήφισμα για να ιεραρχηθούν τα κυριότερα προβλήματα του Δήμου. Στην συνέχεια οι πολιτικοί συνδυασμοί θα πρέπει στο πρόγραμμά τους να αναφέρουν πως και σε πόσο χρόνο θα υλοποιήσουν την επίλυση των προβλημάτων. Η εκτελεστική επιτροπή θα κρίνει την πορεία υλοποίησης των έργων. Αν αποδειχθεί ότι η δημοτική αρχή δεν έκανε όσα ανέφερε στο πρόγραμμά της, τότε κανένας από τον συνδυασμό δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα γα την τοπική αυτοδιοίκηση στο μέλλον.

Αδιάβλητες και αξιοκρατικές προσλήψεις στο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ που θα ελέγχει ηλεκτρονικά την αποφυγή της οικογενειοκρατίας και της πολιτικής ή κομματικής παρέμβασης στους διορισμούς ή τις μετατάξεις, με πλήρη διαφάνεια και κοινοποίηση όλων των προσόντων των υποψηφίων σε όλους τους συμμετέχοντες στην προκήρυξη (με ονοματεπώνυμο και όχι με κωδικό) καθώς και σε τοπικούς ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, όπου θα επικυρώνεται η γνησιότητα των προσόντων. Επιπλέον αυστηρά η επιλογή προϊσταμένων να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και όχι με απευθείας αναθέσεις. Συνάμα η εκπαίδευση και η κατάρτιση των εργαζομένων να επιβάλλεται και να φαίνεται σε ηλεκτρονικό αρχείο.

Ηλεκτρονικός έλεγχος εισόδου και εξόδου των υπαλλήλων από τις υπηρεσίες με συγκεκριμένες χρονικές στιγμές να γίνεται η πιστοποίηση της παραμονής τους στον χώρο εργασίας (σε διαφορετικές στιγμές για κάθε υπάλληλο, έτσι ώστε να μην χτυπάει κάρτα άλλος για λογαριασμό άλλου ή με αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος).

Με την Ισχυρή Θεσμική Δημοκρατία, με θεσμούς που να λειτουργούν, με Ισχυρές Ανεξάρτητες αρχές, με Αποτελεσματική Διακυβέρνηση και Αξιόπιστο για τον πολίτη κράτος… ίσως το παιδί θα μπορέσει να πει… ΜΑΜΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΗΣΥΧΗ!

*Ο Γιώργος Μουζόπουλος είναι Ιατρός – Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης, Υποψήφιος Βουλευτής με το  ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στο Ν. Λακωνίας

Check Also

Η τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της εκπαίδευσης

Το CHAT GPT (generative pre – trained transformer) πριν λίγους μήνες έφθασε και στη χώρα …

G-EZ117CQG76