UA-49499200-1

«Μίκης Θεοδωράκης: Ο Κρητικός, ο Έλληνας, ο οικουμενικός»

Ο Μίκης Θεοδωράκης με την Τατιάνα Παπαγεωργίου

Μια μεγαλειώδης συναυλία, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Ο Κρητικός, ο Έλληνας, ο οικουμενικός», πραγματοποιείται προς τιμήν του κορυφαίου μας δημιουργού, με τη σύμπραξη της θρυλικής Συμφωνικής Ορχήστρας και των Μπαλέτων της Όπερας του Κιέβου, στο θέατρο Παλλάς, στις 4 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Μισό και πλέον αιώνα μετά τη συγγραφή του, ο Μίκης Θεοδωράκης συναντά την ερμηνεύτρια Μαίρη Λίντα για το «Αρχιπέλαγος» και δίνει νέα μορφή στο χαμένο «Κρητικό κοντσέρτο» με τη σύμπραξη της πιανίστα Τατιάνας Παπαγεωργίου, σε αυτήν τη συναυλία, η οποία, λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3/12), πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, στον όποιο θα δοθούν τα έσοδά της.

Στη μοναδική αυτή βραδιά, που γίνεται γεγονός με τη χορηγία του Ιδρύματος Μπούμπουρα, του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη που ζει στην Οδησσό, θα παρουσιαστούν τα εμβληματικά έργα του συνθέτη, εμπνευσμένα από την Κρήτη και την ελληνική θάλασσα: τα πρώτα Παιδικά Τραγούδια του 1937, το «Κρητικό κοντσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση, ο αγαπημένος κύκλος τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» και σκηνές από το φημισμένο μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς». Αντίστοιχη βραδιά είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, για την επέτειο του Όχι, στην Οδησσό, επίσης με τη χορηγία του Ιδρύματος Μπούμπουρα. Τώρα, η παράσταση μεταφέρεται και στην Αθήνα, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τα Μπαλέτα της Όπερας του Κιέβου που τιμούν τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη.

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση του Μίκη Θεοδωράκη, της Μαίρης Λίντα και της Τατιάνας Παπαγεωργίου, στις πρόβες της συναυλίας. «Είναι πολύ συγκινητικό να συναντιόμαστε 50 και πλέον χρόνια μετά, για να ξαναπαρουσιάσουμε τον κύκλο τραγουδιών “Αρχιπέλαγος”» είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στη Μαίρη Λίντα, κατά τη διάρκεια της πρόβας τους. Το «Αρχιπέλαγος» γράφτηκε το 1959, με ερμηνευτές τη Μαίρη Λίντα και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, σε ποίηση Δημήτρη Χριστοδούλου, Νίκου Γκάτσου, του ίδιου του συνθέτη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Θεοδωράκη και του Πάνου Κοκκινόπουλου. Συνθέτης και ερμηνεύτρια τρέφουν μεγάλη αγάπη και εκτίμηση ο ένας για τον άλλον. Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, θυμήθηκαν τα παλιά και τις στιγμές της πρώτης ηχογράφησης στο στούντιο, με τον Μανώλη Χιώτη που έπαιζε μπουζούκι. Από τις πιο όμορφες αναμνήσεις του, όπως επεσήμανε ο συνθέτης, ο οποίος έδειξε στο tablet του, όπου έχει όλο το έργο του, ανέκδοτα τραγούδια του που έγραψε πολύ αργότερα και πρότεινε στη Μαίρη Λίντα να τα τραγουδήσει εκείνη, σημειώνοντας: «Αυτά είναι τραγούδια, που πάντα ήθελα να τα ερμηνεύσεις εσύ, και έφτασε τώρα η στιγμή να τα ηχογραφήσουμε με τη συμβολή της Τατιάνας Παπαγεωργίου».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, μαζί με την πιανίστα και ακαδημαϊκό μουσικολόγο Τατιάνα Παπαγεωργίου, επεξεργάστηκαν το «Κρητικό κοντσέρτο» σε νέα αναγεννημένη μορφή. Πρόκειται για έργο, που ο συνθέτης έγραψε το 1951, όταν βρισκόταν στα Χανιά, το οποίο, στη συνέχεια, χάθηκε, και η Τατιάνα Παπαγεωργίου έφερε στο φως μετά από διδακτορική έρευνα που έκανε σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο.

«Η Κρήτη ήταν λυτρωτικός τόπος τότε για μένα» σημείωσε ο συνθέτης, ο οποίος επέλεξε να πάει στα Χανιά μετά την αποφυλάκισή του από τη Μακρόνησο και όσα δεινά έζησε εκεί. «Εκείνο το διάστημα, έγραψε πολλά έργα για συμφωνικές ορχήστρες και κλασικά σχήματα που είχαν οδηγό έμπνευσής τους την Κρήτη» επεσήμανε η Τατιάνα Παπαγεωργίου. Ανάμεσά τους, ήταν και το “Κρητικό κοντσέρτο”, σε ρυθμό συρτό χανιώτικο, το οποίο έπαιξε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Χανίων. Υπάρχει μάλιστα και σχετική φωτογραφία-ντοκουμέντο με την ορχήστρα, την οποία μας έδειξε ο συνθέτης κατά τη διάρκεια της πρόβας». Από τότε, το «Κρητικό κοντσέρτο» παίζεται πρώτη φορά, 66 χρόνια μετά, σε νέα μορφή και με νέα ενορχήστρωση της Τατιάνας Παπαγεωργίου, σε φαντασμαγορική συμφωνική εκδοχή με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου.

«Η Κρήτη, με τους ατσάλινους ρυθμούς της, κουβαλάει την ηρωική ιστορία και τους αγώνες των Ελλήνων», όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης και συμβολίζει στη μουσική του τον δυναμισμό και την αισιοδοξία.

Ο μνημειώδης «Ζορμπάς», που θα παρουσιαστεί στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, επίσης εμπνευσμένος από την Κρήτη, αντιπροσωπεύει την οικουμενικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς είναι ένα αναγνωρίσιμο έργο, που χαίρει θαυμασμού και εκτίμησης σε διεθνές επίπεδο. Το έργο θα παρουσιαστεί με μπουζούκι και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Κιέβου, σε διεύθυνση Oleksiy Baklan. Σολίστ στο μπουζούκι θα είναι ο δεξιοτέχνης της νέας γενιάς, Θανάσης Βασιλάς, χρόνια συνεργάτης της Μαίρης Λίντα και του Μίκη Θεοδωράκη.

Συντελεστές

Μαίρη Λίντα: πρώτη ερμηνεύτρια του κύκλου τραγουδιών «Αρχιπέλαγος», Τατιάνα Παπαγεωργίου: πιάνο, καλλιτεχνική διεύθυνση, Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Κίεβου σε διεύθυνση Oleksiy Baklan, κορυφαίοι σολίστ των μπαλέτων της Εθνικής Όπερας του Κιέβου, 100μελής παιδική και μικτή χορωδία Ωδείου KODALY, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Πατσέα.

Πληροφορίες

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5 – Αθήνα, τηλ.: 210 3213100. Τιμές εισιτηρίων: 100, 50, 25, 22, 18 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Shell, My Market, Metro Cash and Carry, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Kiosk Τεχνόπολης και Συντάγματος, EKO, BP, Media Markt, Seven Spots, CityZen, Reload Stores, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76