UA-49499200-1

Μάγεψε με την κιθάρα του ο Βασίλης Μασσίνας στο Κάστρο Μονεμβασίας

Μια μοναδική μουσική βραδιά είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στο Κάστρο Μονεμβασίας, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022. Ο Σύλλογος γυναικών «Οι Μονεμβασιώτισσες», φιλοξένησε τον διεθνή κιθαρίστα Βασίλη Μασσίνα στην πλατεία του Ελκομένου.

«Η αποψινή βραδιά έχει χαρακτήρα μυσταγωγικό, εσωτερικό και είναι αφιερωμένη στη καρδιά και την ψυχή ενός φίλου που δεν είναι πια κοντά μας και με τον οποίο ερμηνεύαμε έργα για κιθάρα-βιολί, αλλά θα μας ακούει από εκεί ψηλά που είναι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μασσίνας πριν την έναρξη της συναυλίας.

Σε ένα μαγευτικό χώρο ο αγαπητός σε όλους κιθαρίστας, μάγεψε το κοινό με αναγεννησιακούς ρυθμούς  αλλά και κομμάτια Ελλήνων συνθετών, χρησιμοποιώντας τόσο την κλασική του κιθάρα αλλά και μια μοναδική 15χορδη κιθάρα, έκθεμα του μουσείου της Βιέννης.

Η μοναδικότητα του χώρου σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αισθητική της μουσικής, έδειξε για ακόμα μια φορά ότι ο τόπος αναζητά τέτοιου ύφους εκδηλώσεις, προκειμένου μέσα από αυτές να αναδείξει και να διαιωνίσει τη ιστορική και πολιτιστική του αξία.

Ο κ. Μασσίνας μιλώντας στο staging.www.staging.monemvasianews.gr ανάφερε ότι η παρουσία του στο Κάστρο υπήρξε μια βραδιά έκπληξη, κάτι σαν «μυσταγωγία» όπως τόνισε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με μάγεψε πραγματικά το κοινό το οποίο ήταν απόλυτα προσηλωμένο, σε ένα μοναδικό χώρο. Πιστεύω ότι η αποψινή εκδήλωση θα αποτελέσει το έναυσμα για μια συνεργασία ετών, για ένα φεστιβάλ μεσαιωνικής μουσικής, σε μια καστροπολιτεία που είναι ζωντανή».

Μας ανέφερε ότι έχει παίξει σε κάστρα στο εξωτερικό, όμως στη Ελλάδα είναι η πρώτη φορά, τονίζοντας ότι το Κάστρο της Μονεμβασίας είναι ένας χώρος με ιδιαίτερη δυναμική και ενέργεια, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να εκφραστεί ο καλλιτέχνης.

Τέλος ευχαρίστησε το Σύλλογο γυναικών «Οι Μονεμβασιώτισσες» και την πρόεδρο αυτού Χρυσάνθη Μανιατάκη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και όλους τους φορείς που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ελπίζοντας να αποτελέσει την αρχή για δημιουργία ενός φεστιβάλ με ποικίλα μουσικά ακούσματα, από ορχήστρες τόσο του εξωτερικού όσο και της Ελλάδος, κάτι το οποίο όπως τόνισε «θα αναδείξει περαιτέρω τη φυσιογνωμία του τόπου».

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Μασσίνα

Ο Βασίλης Μασσίνας ανήκει στη γενιά εκλεκτών Ελλήνων κιθαριστών-ερμηνευτών. Η πορεία του στο χώρο της μουσικής είναι συνυφασμένη με τη διαδρομή του στο χώρο των επιστημών, ως ερευνητής-μηχανικός στο πεδίο της Διαστημικής. Γεννήθηκε στο Lancaster της Αγγλίας το 1969 και σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών δίνει το πρώτο ατομικό ρεσιτάλ του. Μέχρι το 1993, όπου αριστεύοντας πήρε το Δίπλωμα του στην Κιθάρα με ειδικό μετάλλιο, διακρίνεται σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς αποσπώντας το πρώτο
βραβείο.

Είχε την τύχη να σπουδάσει κιθάρα κοντά σε δύο σημαντικούς δασκάλους, τον Α. Ολύμπιο και τον Ε. Ασημακόπουλο. Συνεχίζοντας με τη μελέτη ανωτέρων θεωρητικών της μουσικής, παίρνει πτυχίο αρμονίας με άριστα το 1994 δίπλα στο Σ. Παπανικολάου στο Ελληνικό Ωδείο και εμβαθύνει στην Αντίστιξη, στη Φούγκα και στην Ενορχήστρωση με τον Anthony Kemp στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Διδάσκοντας από το 1994 κλασσική κιθάρα σε σημαντικά Ωδεία των Αθηνών ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) και ξεκινάει Διδακτορικές Σπουδές στο επιστημονικό πεδίο της Διαστημικής, παραδίδοντας παράλληλα αφιλοκερδώς μουσικά μαθήματα και διαλέξεις σε φοιτητές στο Μουσικό Τμήμα του Ε.Μ.Π.

Έχοντας διανύσει μια δημιουργική διαδρομή ως δάσκαλος κιθάρας εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας προσαρμοσμένες στις δεξιότητες των μαθητών του. Κατά την ίδια περίοδο εμβαθύνει τη θεωρητική του κατάρτιση μελετώντας Αντίστιξη και Φούγκα δίπλα σε καταξιωμένους συνθέτες λαμβάνοντας Πτυχίο Αντιστίξεως με «Άριστα» μετά «Διακρίσεως» το 2004 και Πτυχίο Φυγής με «Άριστα Παμψηφεί» το 2006 με την «Ανωτάτη Διάκριση» και «Εύφημον Μνεία» από το Υπουργείο Πολιτισμού λόγω κύρους, ήθους και διεθνούς πραγματείας όσον αφορά στο χώρο της Μουσικής.

Συνεχίζει να ασχολείται σοβαρά πλέον με την Σύνθεση ενώ διευρύνει ακόμη περισσότερο την μουσική του ερμηνεία μελετώντας τσέμπαλο και πιάνο κοντά στον Διεθνούς κύρους Σολίστ Πιάνου και Παιδαγωγό Γεράσιμο Κακαλή, λαμβάνοντας Πτυχίο Πιάνου με «Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση» το 2007, ενώ του απονέμεται ειδική «Εύφημον Μνεία» από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ιδιαίτερη προσφορά του στο χώρο της Μουσικής. Παρακολούθησε Master-Classes Κλασσικής Κιθάρας με τους διάσημους ερμηνευτές Julian Bream, David Russell και Roberto Aussel, ενώ είναι υπότροφος στο Julliard School της Νέας Υόρκης από το 2002.

Έχει γράψει μουσική για σόλο κιθάρα, μουσική δωματίου και μουσική για θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το έργο του J.S. Bach, του Astor Piazzolla και του Μάνου Χατζιδάκι. Η μελέτη και το έργο του διαπνέεται από τη στιβαρότητα του μπαρόκ, τη δυναμική της λατινοαμερικάνικης μουσικής και την ευαισθησία του έργου σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Έχει δώσει διαλέξεις με θέμα τη διαλεκτική σχέση της μουσικής και των θετικών επιστημών, όπως «Τα μουσικά συστήματα των Αρχαίων Ελλήνων και τα μαθηματικά», τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και στην Ακαδημία Αθηνών. Έχει εκπονήσει μελέτες για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική, καθώς και συγκριτική μουσικολογική ανάλυση της Βυζαντινής Μουσικής με τους δρόμους της Παραδοσιακής Μουσικής.

Έχει πλούσια δραστηριότητα ως ερμηνευτής και ως παιδαγωγός τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με συναυλίες ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες, ατομικά ρεσιτάλ και ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τη δισκογραφία, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές από τον τύπο για την ερμηνεία του και τιμητικά σχόλια από διάσημους καλλιτέχνες. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του ως κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας και Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής.

Ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση έργα αρκετών συνθετών, ενώ έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς όπως οι κιθαριστές Angel Romero και Rolf Meyer, ο βιολιστής Γ. Παπαδημητρίου και η φλαουτίστα Margo Jones. Αξιοσημείωτη είναι η μακρόχρονη συνεργασία του με τη μέτζο-σοπράνο Αναστασία-Αύρα, όπου το συνταίριασμα του ταλέντου τους σε ντουέτο εντυπωσιάζει και συγκινεί.

Από το 2002 μέχρι σήμερα, δραστηριοποιείται μουσικά στην Βιέννη κοντά σε μεγάλους καλλιτέχνες ενώ παράλληλα μελετά Βιεννέζικη Κιθάρα (Schrammelgitarre ή Kontragitarre όπως αναφέρεται στην διεθνή βιβλιογραφία) δίπλα στον βιρτουόζο Βιεννέζο μουσικό Joachim Csaikl, διαμορφώνοντας έτσι το προσωπικό του ερμηνευτικό ύφος στην Schrammelgitarre, άλλοτε χρησιμοποιώντας 13χορδη Διατονικά κουρδισμένη, άλλοτε 15χορδη Χρωματικά κουρδισμένη και άλλοτε 17χορδη και 19χορδη με ιδιαίτερα κουρδίσματα ανάλογα τα έργα που ερμηνεύει.

Έχει παρουσιάσει μεταγραφές έργων του J.S. Bach σε πρώτη εκτέλεση για Kontragitarre καθώς και Λατινοαμερικάνων συνθετών σε γνωστές μουσικές αίθουσες της Βιέννης ενώ συμμετέχει από το 2013 έως σήμερα στο διάσημο Schrammel Klang Festival στο Litschau (Austria) ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης του γνωστού οργανοποιού Michael Eipeldauer.

Check Also

Ελάτε να υποδεχθούμε την Άνοιξη στο Κάστρο Μονεμβασίας

Ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Μονεμβασίας, …

G-EZ117CQG76