UA-49499200-1

Κύθηρα: Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Το ξακουστό Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα, όπου βρίσκεται και η θαυματουργή εικόνας Της, πανηγύρισε με λαμπρότητα την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Στον φετινό εορτασμό τέθηκαν προς προσκύνηση τα Τίμια Δώρα που προσφέρθηκαν στον Χριστό κατά τη Γέννηση Του στο σπήλαιο της Βηθλεέμ και τα οποία φυλάσσονται στο Άγιο Όρος στην Ι. Μ. Αγίου Παύλου για 500 και πλέον χρόνια.

Ο εορτασμός ξεκίνησε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 το απόγευμα με την τέλεση του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασιας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου. Λόγο πνευματικής οικοδομής απηύθυνε στους χιλιάδες προσκυνητές ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Ακολούθως, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ποταμού, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της ιερής εικόνας της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και των Τιμίων Δώρων μέχρι τον εξωτερικό περίβολο της Μονής.

Η λαμπρή πανήγυρη ολοκληρώθηκε με τις θερμές ευχαριστίες του Σεβ. Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ προς τους προσκεκλημένους Ιεράρχες, τον ιερό κλήρο, τους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό, που και τις δύο ημέρες κατέκλυσε κάθε γωνιά του Μοναστηριού.

Αποκαλυπτήρια προτομής κυρού Μελετίου Γαλανόπουλου

Κατά την επιστροφή της ιερής εικόνας, εντός του αυλείου χώρου του Μοναστηριού, έλαβε χώρα η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του μακαριστού Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κυρού Μελετίου Γαλανόπουλου, ο οποίος καταγόταν από την Σπάρτη. Για την εμπνευσμένη προσωπικότητα και το σπουδαίο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του μακαριστού κυρού Μελετίου μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος γεννήθηκε στη Μαγούλα της Σπάρτης στις 6 Ιουνίου 1892. Ήταν γόνος ιερατικής οικογένειας και αδελφός της Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Λειψίας. Υπηρέτησε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και ως Διευθυντής Εκκλησιαστικών Σχολών. Επίσης υπηρέτησε ως εφημέριος της Ελληνικής κοινότητας του Μονάχου. Το 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε στο Νταχάου μέχρι το 1945. Το 1956 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κυθήρων, ενώ το 1969 απεχώρησε της ενεργού υπηρεσίας. Εκοιμήθη στη Σπάρτη στις 30 Μαΐου 1972. Άφησε πίσω του μεγάλη πνευματική και κοινωνική παρακαταθήκη στα Κύθηρα, όπως και πολύτιμο συγγραφικό έργο.

Με πληροφορίες από: Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης
ΦΩΤΟ: Κώστας Ζουμπουλάκης, Δημήτριος Σκιαδάς

Check Also

Απαγόρευση καύσης από σήμερα 15/4 σε όλη την Πελοπόννησο

Απαγορεύεται η χρήση πυρός από σήμερα 15 Απριλίου 2024 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξαιτίας των καιρικών …

G-EZ117CQG76