UA-49499200-1

Κρούσμα Καταρροϊκού Πυρετού στη περιοχή μας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ενημερώνει για την εμφάνιση κρούσματος του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου, στην Συκέα του Δήμου Μονεμβασίας. Πρόκειται για νόσο που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Προσβάλλονται κυρίως τα πρόβατα και σπανιότερα οι αίγες και τα βοοειδή. Η μετάδοση στα ζώα γίνεται με τα έντομα (κουνούπια).

Τα συμπτώματα είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Σιαλόρροια με υπεραιμία του στοματικού και ρινικού βλεννογόνου και βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράζει τους μυκτήρες
  • Έλκη στο στοματικό βλεννογόνο και την γλώσσα
  • Οίδημα των χειλέων, της γλώσσας ή/και ολόκληρου του προσώπου
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Αδυναμία στήριξης
  • Θάνατος

Η νόσος προκαλεί μεγάλες απώλειες και μείωση της παραγωγής. Το κρέας και το γάλα από υγιή ζώα μπορούν να καταναλωθούν.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία σε συνεργασία με την αντίστοιχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει λάβει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα που αφορούν στην μετάδοση της νόσου στα ευπαθή είδη.

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι που παρατηρούν τα παραπάνω συμπτώματα να απευθύνονται άμεσα στο Τμήμα Κτηνιατρικής στην Σπάρτη στα τηλέφωνα 2731363300-302-303-307 και στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Μολάων στο τηλέφωνο 2732022264.

Τέλος πρέπει να αποφεύγουν την κυκλοφορία των ζώων τους μετά την δύση του ηλίου (αυξημένη δραστηριότητα των εντόμων -φορέων) και να χρησιμοποιούν τακτικά εντομοαπωθητικά για την προστασία τους.

Check Also

Εγκρίθηκε η ίδρυση εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου στο Kαστόρι

Την έγκριση ίδρυσης Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Καστόρι, από το αρχηγείο πυροσβεστικού σώματος, γνωστοποίησε με …

G-EZ117CQG76