UA-49499200-1

Και η ευτυχία ραγίζει την καρδιά

5.3.2016_Και η ευτυχία ραγίζει την καρδιά

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όχι μόνο οι στενάχωρες στιγμές, αλλά και εκείνες της μεγάλης ευτυχίας μπορούν να ραγίσουν την καρδιά μας.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς – γνωστό ως σύνδρομο Takotsubo (ΤTS) που προέρχεται από το όνομα της ιαπωνικής παγίδας για χταπόδια το σχήμα της οποίας μοιάζει να παίρνει η ραγισμένη καρδιά – μέχρι πρότινος ήταν συνδεδεμένο με δυσάρεστα γεγονότα που οδηγούσαν στην πρόκλησή του.

Νέα έρευνα όμως που ανέλυσε τα στοιχεία 1750 ασθενών αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ένα ποσοστό 20% των ασθενών παρουσίασαν το σύνδρομο μετά από ένα συγκινησιακό σοκ αποτέλεσμα μεγάλης χαράς.

Οι ευτυχισμένες στιγμές όπως ένα πάρτι γενεθλίων, ο γάμος, ένα πάρτι- αποχαιρετισμού έκπληξη, η νίκη της αγαπημένης μας ομάδας ή η γέννηση ενός εγγονιού αποτέλεσαν τους συναισθηματικούς πυροδότες ευτυχίας που οδήγησαν στην εκδήλωση του «συνδρόμου της ευτυχισμένης καρδιάς», όπως το μετονόμασαν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ερευνητές.

Πάντως και στις δυο περιπτώσεις ραγισμένης καρδιάς από χαρά ή από λύπη οι πάσχοντες ήταν κατά 95% γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην European Heart Journal.

 

 

Πηγή: vita.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76