UA-49499200-1

Κάστρο Βατίκων – Μια υπέροχη τρισδιάστατη απεικόνιση

Το Κάστρο Βατίκων ή Κάστρο της Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο εκκλησάκι στους πρόποδες του υψώματος. Είναι κτισμένο στην κορυφή βραχώδους υψώματος στον Κάμπο Βοιών, «στα μέρη των Βατίκων», όπως αναφέρει το Χρονικό του Μορέως.

Βρίσκεται κοντά στα χωριά Μεσοχώρι και Φαρακλό, ενώ απέχει από την Νεάπολη, περίπου 5 χιλιόμετρα. Δεν του έχει δοθεί κάποιο συγκεκριμένο όνομα, για αυτό αναφέρεται ως Κάστρο Βατίκων, Κάστρο του Μεσοχωρίου ή Κάστρο της Αγίας Παρασκευής.

Χτισμένο τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους (13ος – 14ος αιώνας) σε απότομη βραχώδη θέση, το Κάστρο της Αγίας Παρασκευής Μεσοχωρίου, δεσπόζει πάνω από τον κάμπο των Βοιών. Χάρη στη στρατηγική του θέση ελέγχει όλα τα γύρω χερσαία περάσματα προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα στο Λακωνικό Κόλπο.

Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, όλη η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κάστρου, παραχωρήθηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουΐνο τον Β’ στους άρχοντες της Μονεμβασιάς, για να περάσει αργότερα στην ιδιοκτησία του Δεσποτάτου του Μυστρά.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Αγίας Παρασκευής Μεσοχωρίου αποτελεί προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ το ελικοειδές μονοπάτι που οδηγεί στα ενδότερα του Κάστρου, προσφέρει στον επισκέπτη μαγευτική θέα.

Απολαύστε μια τρισδιάστατη απεικόνιση του Κάστρου πατώντας εδώ.

Φώτο: visitvatika.gr
Εναέρια φωτογραμμετρία: Τ. Κοντός
3D Επεξεργασία: Γ. Γιομελάκης

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76